Najveći proizvođač hrane na svetu nije onaj ko proizvodi, već je to trgovac, pokazuju statistički podaci. U prilog toj konstataciji govori podatak da je trgovački lanac Volmart preuzeo prvo mesto od Nestlea, zahvaljujući privatnim robnim markama.

Analitičari konsultantske kuće A.T. Karni upozoravaju da se zbog trenda rasta prodaje artikala zdrave, sveže i gotove hrane, koji je zabeležen ne samo u svetskim već i u srpskim trgovačkim lancima, robne marke proizvođača hrane nalaze pred velikom prekretnicom. A činjenica je da su se pre samo nekoliko godina trgovačke marke nalazile na najnižim policama, jer su najbolje pozicije bile rezervisane za glavne, tzv. A robne marke, i nisu predstavljale realnu pretnju. Nasuprot tome, danas smo svedoci kako trgovački lanci postavljaju svoje robne marke na glavne pozicije sužavajući tako prostor za A robne marke proizvođača hrane, čime preuzimaju primat u pojedinim kategorijama artikala. Taj trend se i te kako odrazio i na rezultate poslovanja pojedinih proizvođača hrane koji beleže pad prodaje upravo zbog velike konkurencije trgovačkih marki.

– Poseban izazov za proizvođače i trgovce u budućnosti predstavljaće dodatno ukrupnjavanje tržišta trgovaca prehrambenih proizvoda kao i dolazak novih globalnih igrača na srpsko tržište. Oni će omogućiti našim proizvođačima da određene robne marke izvoze na evropska tržišta, ali će i doneti potencijalnu opasnost u vidu sopstvenih robnih marki koje do sada nisu bile prisutne na domaćem tržištu – procenjuje Zlatko Bazianec, direktor u konsultantskoj kući A.T.Karni.

Oko 70 odsto proizvoda trgovačke marke „merkator“ proizvodi se u Srbiji. U Merkatoru smatraju da proizvođači daju kredibilitet proizvodima i zbog toga se na proizvodima trgovačke marke „merkator“ nalaze i imena proizvođača. Kompanije koje proizvode za tu trgovačku marku već imaju svoje prepoznatljive brendove na policama maloprodajnih objekata. Za Merkator radi oko 80 domaćih proizvođača, među kojima su Mlekoprodukt, Neoplanta, Zdravo organik, Banini, Fudlend, Beohemija… čiji su proizvodi prisutni ne samo na tržištu Srbije već i regiona.

Analitičari Karnija upozoravaju na to da trgovci i proizvođači moraju da podignu efikasnost, utoliko pre što trend rasta koji beleže trgovačke marke ne pokazuje znakove usporavanja. „Imajući u vidu da trgovci nisu neprijatelji proizvođačima hrane, optimalni miks trgovačkih i robnih marki najefikasniji je pristup povećanja obima proizvodnje. Glavni faktor uspeha u toj borbi za police, a time i za kupce i prodajne rezultate, leži u pravilnom razumevanju i sinergiji proizvođača i trgovca“, ističu u Karniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari