Nenajavljeni inspekcijski nadzor kod 239 poslodavaca 1Foto: FreeImages / Burcin Tuncer

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je danas da je, prilikom redovnih inspekcijskih nadzora tokom 2017. godine, Inspektorat za rad posebno obratio pažnju na 239 poslodavaca kod kojih je pronađeno tri i više radnika „na crno“, saopšteno je iz Vulinovog Ministarstva.

„Da se ne bi desilo da su radnici samo zaposleni dok je tu inspekcija rada, a posle toga odmah otpušteni, Inspektorat za rad je 1. juna izvršio veliki, nenajavljeni inspekcijski nadzor kod 239 poslodavaca i tom prilikom u radu „na crno“ zatekao 2.016 lica. Na osnovu naših rešenja odmah je bilo zaposleno 1.490 radnika i mi smo otišli da proverimo koliko njih i sada radi“, navedeno je u saopštenju.

„Od trenutka zasnivanja radnog odnosa do danas radni odnos je prestao za 251 lice, dok smo za 78 radnika pronašli da su bili prijavljeni, odmah nakon toga otpušteni i ponovo zaposleni kod istog poslodavca da rade „na crno“.

Vulin je rekao, saopšteno je, da je kod 178 lica otkriveno da su novi radnici „na crno“, i to kod istih poslodavaca koji su i ranije imali praksu zapošljavanja radnika „na crno“.

„Ovo jesu bolji podaci nego što su bili prošle godine u istom periodu za sličan broj radnika, bilo je 74 odasto radnika koji su nastavili da rade u skladu sa našim rešenjima i u skladu sa zakonskim rešenjima, a ove godine to je blizu 89 odsto. Ali svejedno, to znači da i dalje hoćemo i moramo da se borimo protiv rada na crno“, navedeno je u saopštenju.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari