U Budvi je juče otvoren 16. međunarodni sajam turizma koji je okupio 180 učesnika iz Crne Gore i zemalja regiona.
– Prošla turistička sezona bila je najbolja u prethodnih 15 godina jer je Crnu Goru posetilo oko milion turista, a ostvaren je prihod od 322 miliona evra. Polovina od ukupnog broja gostiju stigla je iz zemalja Evropske unije, iz Rusije je stiglo oko 18 odsto turista, a sa područja eks Jugoslavije oko 19 odsto.

U Budvi je juče otvoren 16. međunarodni sajam turizma koji je okupio 180 učesnika iz Crne Gore i zemalja regiona.
– Prošla turistička sezona bila je najbolja u prethodnih 15 godina jer je Crnu Goru posetilo oko milion turista, a ostvaren je prihod od 322 miliona evra. Polovina od ukupnog broja gostiju stigla je iz zemalja Evropske unije, iz Rusije je stiglo oko 18 odsto turista, a sa područja eks Jugoslavije oko 19 odsto. To je bio rezultat kako dobre kampanje koja je vođena ka globalnom i regionalnom tržištu, tako i dobro urađenih priprema, počev od podizanja nivoa usluga, kategorizacije ugostiteljskih objekata do poboljšanja infrastrukture, u koju ćemo do početka sezone i uložiti više od 15 miliona evra. To je razlog zbog koga očekujemo da će u ovoj sezoni naše turističke destinacije posetiti 1,1 milion gostiju, da ćemo ostvariti oko 6,6 miliona noćenja, dok bi prihod trebalo da premaši 350 miliona evra – rekao je ministar turizma u Vladi Crne Gore Predrag Nenezić na konferenciji za novinare upriličenoj povodom otvaranja Sajma.

Gosti iz Srbije najbrojniji

Od gostiju koji stižu iz regiona čak je 90 odsto turista iz Srbije, što je bio rezultat intenzivne kampanje koju smo imali na tom za nas važnom tržištu. Gosti su bili zadovoljni, i ove godine očekujemo da broj posetilaca iz Srbije premaši 300.000 – rekao je za Danas Predrag Nenezić, crnogorski ministar turizma i naglasio da će cene ove sezone biti na nivou prošlogodišnjih, osim kod hotela u kojima je podignut nivo usluga i stepen kategorizacije.

On je naglasio da je ostvareno oko 90 odsto master plana koji je izrađen pre pet godina, ali da je sada potrebno redefinisati ciljeve. „Prema podacima Svetske turističke organizacije, prvi put prošle godine u vrhu najtraženijih destinacija bili su priroda i planine, dok je more bilo tek na trećem mestu. To je razlog zbog koga ćemo mnogo više ulagati u planinski turizam, nacionalne parkove i Skadarsko jezero“, rekao je Nenezić i dodao da su planovi realni jer je tržište Crne Gore zanimljivo stranim investitorima, s obzirom na to da je porez na dobit od sedam odsto najniži u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari