Impol Seval u Sevojnu jedna je od retkih domaćih kompanija koja, i pored teške ekonomske krize, uspeva da uspešno posluje i da se kvalitetom izbori na svetskom tržištu. Fabriku, koja na inostrano tržište plasira oko 97 odsto svoje proizvodnje, Ministarstvo finansija Srbije svrstalo je među jedanaest najvećih srpskih izvoznika, a vrednost njenog izvoza u prvom polugodištu ove godine bila je 51 milion evra.

Ninko Tešić, dugogodišnji generalni direktor, koji je pre nekoliko dana proglašen za jednog od najboljih menadžera u jugoistočnoj i srednjoj Evropi za ovu godinu u izboru Međunarodne nezavisne agencije u Sarajevu, kaže u razgovoru za Biznis da je dobro poslovanje Impol Sevala i u uslovima teške ekonomske krize posledica ranijih velikih ulaganja, ali i domaćinskog odnosa svih zaposlenih prema fabrici.

– Rezultati nisu izostali, jer smo godinama gradili domaćinski odnos svih zaposlenih i menadžmenta prema fabrici. S druge strane, poslednjih nekoliko godina, investirali smo veliki novac u fabriku i sve to je rezultiralo da danas, kada je kriza mnogo veća i problemi na tržištu mnogo ozbiljniji, imamo dobru osnovu da iz tog vremena crpimo resurse i imamo dobar proizvod za tržište i da možemo da se takmičimo sa ostalim prerađivačima aluminijuma u svetu – kaže Tešić.

On je i ranije nagrađivan za menadžerske uspehe, a među priznanjima je i prošlogodišnje „Kapetan Miša Anastasijević“.

– I pored toga što je većina zemalja u recesiji, naša fabrika dobro posluje. U prvom polugodištu ove godine uspeli smo da povećamo proizvodnju za 6,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine i imaćemo pozitivan finansijski rezultat. Ni prodaja nije loša, tako da procenjujem da će ova poslovna godina biti uspešna – dodao je Tešić.

I dok u najveći broj preduzeća otpušta radnike, a onima koji ostaju na radnim mestima plate kasne ili su veoma skrome, u sevojničkoj fabrici zapošljavaju nove radnike, a zarade su iznad republičkog proseka. U fabrici, čiji je većinski vlasnik 2002. postala kompanija Impol iz Slovenske Bistrice koja je velikim investicionim ciklusima povećala proizvodnju i produktivnost, zaposleno je 740 radnika, od kojih je 26 primljeno u proteklih nekoliko meseci. Prosečna neto zarada u prvom polugodištu ove godine, bez plata menadžera, iznosila je 58.000 dinara.

Na pitanja kako gleda na privredne probleme Srbije i načine za njihovo rešavanje, Tešić uzvraća da je nepopravljivi optimista, ali da bi i država morala brzo da reaguje.

– Mojim saradnicima i zaposlenima uvek kažem da budu optimisti. I sam sam nepopravljivi optimista. Uvek kažem da može bolje i da mora bolje. Velike probleme imaju zemlje u okruženju, što usložava naše ionako teške ekonomske prilike. Ipak, nadam se da će Vlada Srbije smoći snage da sprovede ozbiljnije mere, jer ako one izostanu biće nam veoma teško – kaže naš sagovornik.

Na molbu da pojasni na kakve mere konkretno misli, on navodi da je krajnje vreme da se racionalizuje javni sektor.

– Trebalo bi da se uradi ono što je davno urađeno u privatnom sektoru. U nekadašnjim društvenim preduzećima imali smo ogroman broj viška zaposlenih, ali uoči i tokom njihove privatizacije takva preduzeća su ušla u procese racionalizacije broja zaposlenih i ona koja sada uspešno posluju, povećala su proizvodnju i produktivnost. Međutim, javni sektor je ostao nedirnut i predstavlja veliko opterećenje za državni budžet. Ako se taj sektor ne racionalizuje, ako se ne reformišu javna preduzeća i ako se ne uradi ono što je neophodno i nepopularno, a to je da se smanji broj zaposlenih u njima, imaćemo velikih problema – objasnio je direktor sevojničke fabrike.

Tešić dodaje da bi tako ušteđen novac trebalo investirati u proizvodnju, kako bi se otvorila nova radna mesta, jer kaže da ako se to ne dogodi, teško da možemo da izađemo iz sadašnje krize.

– O tome se priča nekoliko godina i ne kažem da je to lako učiniti, ali u tom sektoru nešto ozbiljno i hitno mora da se preduzme. Ako ne bude takvih rezova i ako ne preduzmemo nepopularne, ali neophodne mere, svaka godina biće sve teža i teža. Ako se to ne uradi sad, biće mnogo teža situacija na kraju godine, a ako se te mere ostave za sredinu naredne godine, onda će stanje biti veoma, veoma teško – upozorio je generalni direktor Impol Sevala u Sevojnu.

Nagrada

U obrazloženju nagrade najmenadžer za 2013. godinu, koja je Tešiću uručena pre nekoliko dana u Sarajevu, navedeno je da se ona dodeljuje pojedincima i kompanijama koji su ove godine zabeležili odlične uspehe u ekonomskom razvoju, investicijama, ekologiji, kvalitetu rada i zapošljavanju i time doprineli povoljnijem ambijentu za razvoj biznisa i ekonomije. „ Nagrada raduje i posledica je dobrog rada svih zaposlenih i ostvarenih rezultata u proteklim godinama. Osim što godi, nagrada i obavezuje i ona je priznanje svim zaposlenima, menadžmentu i vlasnicima fabrike, jer jedan čovek ili manja grupa ljudi ne mogu biti zaslužni za tako dobre poslovne rezultate“, rekao je za Biznis Ninko Tešić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari