Nakon što je Vlada Srbije sa kompanijom Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisala predugovor o prodaji osam srpskih poljoprivrednih kombinata, razmišljanja zaposlenih u tim preduzećima i sindikalnih centrala usmerena su ka tome da li će svi radnici ostati na svojim radnim mestima, odnosno da li će nove arapske gazde uposliti i novu radnu snagu.


Sudeći po prvim reakcijama nadležnih, razloga za brigu nema jer je, kako tvrde, sa Al Dahrom utvrđeno da radnici budu zbrinuti. Tako je direktor poljoprivrednog kombinata „Dragan Marković“ i rukovodilac Zelenog pula (grupacije poljoprivrednih preduzeća koju je formirala Agencija za privatizaciju od neuspešno privatizovanih kombinata sa ciljem njihovog restrukturiranja i uspešne prodaje) Dragan Milivojčević izjavio da je napravljen novi socijalni program i kolektivni ugovor za radnike preduzeća koje će biti formirano sa Al Dahrom.

Prema njegovim rečima, predugovorom koji je potpisan sa tom kompanijom predviđeno je da u novo preduzeće, čiji će većinski vlasnik biti Al Dahra a manjinski država Srbija, bude primljen maksimalan broj radnika, odnosno „da će za sve kvalitetne radnike biti mesta“. Dodaje da je stav menadžera svih preduzeća koja kupuje Al Dahra da se mora zbrinuti svaki radnik bez obzira na njegov trenutni status. Međutim, nisu sva očekivanja baš tako optimistička.

Član Odbora za poljoprivredu GO LDP Pančeva Jovan Majstorović na nedavno održanoj konferenciji za novinare istakao je da je dogovorom postignutim sa Al Dahrom predviđeno da će kompanija iz Emirata imati mogućnost da zadrži samo one radnike koji zadovoljavaju kriterijume koje propiše poslodavac. On ističe da će Al Dahra imati obavezu da zasnuje stalni radni odnos samo za one radnike koji „budu zadovoljili određene kriterijume u toj kompaniji“. Sa druge strane, u sindikalnim centralama ističu da je na državi odgovornost i da ona treba da se postara da svi zaposleni u poljoprivrednim kombinatima ostanu na svojim radnim mestima.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, u čijoj centrali se nalaze i sindikalne organizacije nekoliko poljoprivrednih kombinata čiji bi većinski vlasnik trebalo da postane Al Dahra, ističe za Forum da u tim preduzećima postoje kolektivni ugovori i da će nove gazde morati da ih poštuju.

– Dok su na snazi ti kolektivni ugovori, svi oni koji sada rade u kombinatima ostaće na svojim radnim mestima. Ako negde postoje tehnološki viškovi, prema njima će se primenjivati adekvatni socijalni programi. U suštini – sve je na državi. Ona dovodi stranog poslodavca u poljoprivredni sektor i ona je ta koja mora da zaštiti radna mesta kroz donošenje odgovarajućih kolektivnih ugovora i socijalnih programa. Cilj treba svakako da bude taj da svi zadrže svoja radna mesta. Ako ima viškova, ti ljudi moraju biti adekvatno namireni kroz socijalne programe – ističe Veselinović.

Sa njegovim mišljenjem, da je država najodgovornija za sudbinu zaposlenih u poljoprivrednim kombinatima koji se prodaju, slaže se i Ranka Savić, poslanica Narodne skupštine i predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

– Država mora da u pregovorima sačuva radna mesta Takođe, država je dužna da u dogovoru sa novim većinskim vlasnikom tih preduzeća obezbedi dobar socijalni program. Apsolutno nemam ništa protiv stranih investicija u poljoprivredu Srbije, pogotovo što će ona omogućiti izgradnju mreže za navodnjavanje, što će i pospešiti proizvodnju, ali i stvoriti uslove za otvaranje novih radnih mesta. Ipak, s druge strane, treba napomenuti da u Srbiji, kada je reč o privatizaciji preduzeća u restrukturiranju, ne postoji sistemski pristup. Jednostavno ne postoji sistem koji bi razradio na koji način se te stvari rade. Sve se radi ad hok i vezano je za pojedinačne investicije ministara ili prijateljske veze. Dugoročno, na takav način se neće postići potrebni rezultati, a to je upravo ono što najviše plaši zaposlene u preduzećima u restrukturiranju koji žele da rade i žive od svog rada, ističe naša sagovornica.

Među osam poljoprivrednih kombinata čiji će vlasnik postati Al Dahra nalazi se „PKB korporacija“ iz Padinske Skele, gde je Grad Beograd većinski vlasnik sa 99 odsto udela, „Agrobačka“ iz Bača, „Bratstvo-jedinstvo“ iz Neuzina, „Dragan Marković“ iz Obrenovca, „Nova Gajdobra“, „Mladi borac“ iz Sonte, „Omoljica“ i „Vojvodina“ iz Starčeva.

Potpisivanje konačnog ugovora očekuje se do kraja marta, rok za otkup zemljišta je 31. maj, a do kraja jula trebalo bi da se izvrši i prenos imovine. Za nadzor i kontrolu izvršenja ugovora biće nadležna Agencija za privatizaciju.

Ako su ozbiljni, zaposliće još radnika

Predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović ne veruje da će Al Dahra otpuštati radnike, već smatra da je veoma moguće da će zaposliti nove. „Ti kombinati su nekada imali mnogo više zaposlenih nego što je to slučaj sada, kada je većina njih ruinirana u neuspešnom pokušaju privatizacije. Ako Al Dahra u Srbiju dolazi da bi se zaista bavila poljoprivredom, sasvim je jasno da će joj biti potrebna radna snaga za ostvarivanje svojih poslovnih ciljeva i u tom smislu sam uveren da će biti potrebna dodatna radna snaga, što znači da će biti stvorena i nova radna mesta“, objašnjava Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari