prosečna plataFoto: Shutterstock/ValentinaPopovic

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović, kao i izvršni sekretar Glavnog odbora Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Miloš Miljković izjavili su za FoNet da je predlog Ministarstva finansija da minimalna zarada u 2025. godini bude povećana za osam do 10 odsto za njih neprihvatljiv.

Mihajlović dodaje da je taj predlog čak i uvredljiv.

„Čak i ovo povećanje je manje od 52.000 dinara. Mi smo i dalje daleko od minimalne potrošačke korpe, što je trebalo da se izjednači pre tri godine“, rekao je Mihajlović.

On je dodao da su predstavnicima Vlade poručili da, ako imaju novi predlog, s njim izađu u četvrtak u 11 sati.

Kako je pojasnio, SSSS traži povećanje minimalne zarade tako da ona iznosi 60 odsto prosečne potrošačke korpe ili prosečne plate, jer bi to zaštitilo i standard najugroženijih radnika.

„Ovo će da izazove dodatni egzodus, jer niko neće da radi za tako niske plate“, rekao je Mihajlović.

On je pitao i kako će se doći do najavljenog minimalca od 650 evra u 2027. godini i dodao da bi to značilo da minimalna cena rada u 2026. i 2027. bude viša i za 30 odsto.

Miljković, takođe, naglašava da ovim predlogom sindikati nisu zadovoljni.

„To je za nas neprihvatljivo“, rekao je Miljković.

On je dodao da bi sa tim povećanjem minimalac iznosio oko 51.700 dinara za fond od 174 sata rada, što je niže od minimalne porošačke korpe, koja i onako ne zadovoljava egzistencijalne i socijalne potrebe radnika.

„Mi ne možemo da prihvatimo taj iznos“, rekao je Miljković.

Na pitanje da li je ta ponuda bliža onome što su poslodavci tražili, Miljković je potvrdio, navodeći da su poslodavci nudili povećanje od oko 7,6 ili 7,8 odsto.

Sindikalci su insistirali na tome da nema smanjenja doprinosa, dok će se korigovati neoporezivi deo zarade.

Prema rečima Miljkovića, ako se ide ovim tempom, neće se doći do minimalne zarade od 650 evra do 2027. godine. Za taj cilj je potrebno povećanje od oko 17 odsto godišnje, dodao je.

Sledeći sastanak zakazan je za četvrtak.

Predstavnici sindikata koji učestvuju u pregovorima tražili su da minimalna zarada u 2025. godini bude više od 60.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari