Da li će subotička fabrika hleba i peciva i dalje postojati u ovom trenutku najviše zavisi od poverilaca i njihove spremnosti i interesa da pomognu reorganizaciju firme i eventualno obezbede obrtni kapital za obnavljanje proizvodnje. Drugo razrešenje stečaja u kojem se našla ova kompanija mogao bi biti bankrot. Na prvom poverilačkom ročištu izneti su podaci da ukupna imovina Fidelinke iznosi 1,85 milijardi dinara, dok su dugovi 2,32 milijarde.

Sada su u stečajnom postupku osim osnovne kompanije, još pet ćerki firmi, a jedino je van stečaja ostala Pekara. Stečajni upravnik Zoran Stanojević zatražio je da se stečaj uvede i u Pekari, mada je Trgovinski sud to odbio. Stanojević taj svoj predlog obrazlaže neophodnošću da se zaštiti imovina kompanije.

– Predstečajni postupak je pokrenut isključivo u svrhu zaštite imovine Fidelinke, odnosno udela u preduzećima čiji je osnivač ta kompanija. Na taj način je preventivno onemogućena zloupotreba imovine u tim preduzećima – kaže za Danas Zoran Stanojević.

Nezvanično se u subotičkoj javnosti može čuti tvrdnja da je i nakon uvođenja stečaja kapital iz kompanije izvlačen upravo preko ćerki firmi, i da je kao i ranije, prebacivan u of šor kompanije, mada to sam stečajni upravnik nije potvrdio u razgovoru za naš list. Fidelinka je u stvari, kako pišu Subotičke novine, poslužila kao sredstvo da se obezbede visoki krediti za korisnike u inostranstvu – kompanija je dala garancije na kredit od blizu 12 miliona evra kod Hipo banke u Austriji, a novac je usmeren korisniku u inostranstvu. Da li će se ispitati poslovi većinskih akcionara Fidelinke, koji su u stvari i najodgovorniji za situaciju u kojoj se ova nekada uspešna firma našla, za sada je neizvesno. Zoran Stanojević navodi da je to odluka poverilaca.

– Poverioci su ti koji mogu da pokrenu kod nadležnih organa pitanje zakonitosti poslovanja, baš kao što je jedan od poverilaca i pokrenuo stečaj nad matičnim preduzećem (Aik banka – Niš ), čime su nastupile posledice nad stečajnim dužnikom u skladu sa Zakonom o stečaju – kaže Stanojević.

U subotičkom Samostalnom sindikatu pak podsećaju da je to i obaveza države, jer nadležne institucije moraju reagovati ako firma bez nekih većih razloga i povoda, kao što je to slučaj sa Fidelinkom, dođe do stečaja, iako ima i sirovine i tržište, a ako se pri tom već odavno znalo da kompanija ima problema.

Jedini zahtev da se pokrene krivični postupak potekao je od niške AIK banke, koja je i najveći poverilac, čija su potraživanja 180 miliona dinara. Ona je

zatražila pokretanje postupka protiv lica koja su „ispraznilaô silose u kojima je bilo založno žito, odnosno pšenica na osnovu koje je i dobijen kredit. Te pšenice više nema, pa se rad Pekare nastavlja uz kupovinu žita na tržištu, iako je Fidelinka bila jedan od najvećih otkupljivača pšenice od regionalnih proizvođača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari