Austrijski nadzorni organi za sektor finansija pokrenuli su istragu protiv građevinskog koncerna Alpine iz Salcburga zbog sumnje da je povredio propise o ad hok informisanju i obaveze koje proističu iz njegovog berzanskog prospekta. Firma, o čijim je finansijskim teškoćama prošle nedelje izvestio austrijski nedeljnik „Profil“, sumnjiči se da je svojih finansijskih teškoća svesna već nedeljama, a o tome nije obavestila investicionu javnost, niti je unela zakonom propisane informacije u svoj berzanski prospekt.

Ukoliko se dokaže da Alpine o svojim problemima nije na propisan način obavestila vlasnike tri emisije svojih korporativnih obveznica, po osnovu kojih je zadužena 290 miliona evra, mogla bi da odgovara pred Upravnim sudom i dobije kaznu do 100.000 evra. Ukoliko se pak dokaže da namerno nije blagovremeno unela izmene u svoj berzanski prospekt, firma bi mogla krivično da odgovara.

Prošle nedelje je najavljeno da bi, i u Srbiji veoma poznat i zaposlen austrijski građevinski koncern, ovu godinu mogao da završi sa gubitkom pre oporezivanja od 263 miliona evra i to najviše zahvaljujući svojim poslovima u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, odnosno veoma visokim nenaplativim potraživanjima iz tih poslova. Na čelo Alpine nedavno je došao Johanes Doter, bivši direktor najveće austrijske građevinske firme Por, koja je u konzorcijumu sa Alpine trebalo da realizuje propalu koncesiju Južni Jadran. Alpine je gradila i most kod Beške, pošto je u kontroverznom tenderu taj posao izgubila naša Mostogradnja, inače kasnije podizvođač na istom poslu. Johanes Doter je, kako podseća austrijski dnevni list „Die Presse“ letos najavio povlačenje firme iz istočne i jugoistočne Evrope i njeno koncentrisanje na poslove u Austriji, Nemačkoj, Češkoj i Slovačkoj. Firma je demantovala da španska ekonomska kriza na bilo koji način ima uticaja na njene finansijske teškoće, iako joj je 100 postotni vlasnik španski građevinski koncern FCC, jer „Alpine nema građevinskih projekata u Španiji“. Alpine, koja zapošljava oko 15.000 ljudi u 30 zemalja, od toga 150 u Srbiji, duguje poslovnim bankama oko 600 miliona evra i tokom ove nedelje će započeti pregovore sa Erste, Rajfajzen, Unicredit i ruskom Folksbankom o restrukturiranju tog duga i njegovom refinansiranju.

Austrijska štampa tvrdi da teškoće Alpine potiču i iz ozbiljnih dugogodišnjih slabosti u njenom rukovođenju, zbog čega su po dolasku Dotera četiri ranija menadžera morala da napuste firmu.

Nevenka Sinđić, direktorka Alpine u Srbiji, rekla je za Danas da ni na koji način nije od centrale u Salcburgu ovlašćena da govori o ovim navodima austrijske štampe i finansijskim teškoćama kompanije. Ona, međutim, tvrdi da Alpine sigurno ne odlazi iz Srbije, a da se najave povlačenja iz istočne i jugoistočne Evrope ne odnose ni na Hrvatsku.

Bilansi

Posle gubitka od 221,7 miliona dinara u 2010. godine, Alpine u Srbiji je 2011. godinu završila sa dobiti od 146,1 milion, ali joj je poslovni prihod u odnosu na prethodnu godinu 2011. više nego prepolovljen, sa oko 4,464 milijarde na 2,112 milijarde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari