Nezadovoljni otkupnom cenom malinari blokirali petlju kod Požege 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Proizvođaći malina, nezadovoljni zbog najavljene otkupne cene tog voća od 250 dinara po kilogramu, blokirali su oko 13 sati saobraćajnu petlju kod Požege.

Predsednik Udruženja „Vilamet“ Mileta Pilčević rekao je danas za Betu da su se proizvođači okupili u Arilju, odakle je višekilometarska kolona traktorima i automobilima krenula u Požegu.

To Udruženje nije, kako je rekao, organizator protesta, već su se nezadovoljni proizvođači organizovali preko društvenih mreža, a „Vilamet“ se pridružio.

On je rekao da ima policije na putu, ali da ih „ne dira“.

Pilčević je rekao da ne zna sa kojim proizvođačima i otkupljivačima se ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović dogovorio o otkupnoj ceni od 250 dinara, s obzirom da takav dogovor nije postignut na poslednjem sastanku 5. juna.

Na tom sastanku su bili prisutni predstavnici otkupljivača i „Vilameta“ i Asocijacije proizvođača malina Srbije, a niko od njih nije prihvatio cenu od 250 dinara.

Predstavnici ta dva uduženja su, posle sastanka, izjavili da su cenu od 250 dinara samo pomenuli vlasnici dve hladnjače, a da su iz medija saznali da je navodno postignut dogovor.

Martinović je dva dana posle tog sastanka, prošlog petka, ponovio da je sporazum postignut sa većinom proizvođača i otkupljivača, ali nije pominjao njihova imena.

„Vilamet“ je na tom sastanaku tražio otkupnu cenu od 350 dinara po kilogramu a Asocijacija proizvođača malina 400 dinara.

Pilčević je rekao da su ove godine mraz i loše vreme uništili deo roda i da se ne može pri utvrđivanju proizvođačke cene prihvatiti računica Instituta za voćarstvo u Čačku.

Po proceni Instituta za voćarstvo u Čačku, za 10 tona prinosa maline po hektaru trošak proizvođača iznosi 240 dinara po kilogramu, za prinos od 12 tona taj trošak je 200 dinara, a za 15 tona 160 dinara po kilogram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari