Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da je od nadležnih zatražila informacije povodom sumnje da se prilikom izvođenja radova na sanaciji i rekultivaciji lokaliteta Orlovo bojište kod Paragova na Fruškoj gori protivzakonito eksploatiše kamen.

Kako je saopšteno, Agencija je po službenoj dužnosti od Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine zatražila informacije o tome da li je sproveden inspekcijski nadzor, i, ako jeste, šta je tom prilikom utvrđeno.

Od direktora javnog preduzeća „Nacionalni park Fruška gora“ Agencija je zatražila ugovor sa izvođačem radova Putevi iz Sremske Mitrovice i sva dokumenta koja se odnose na isplatu naknade za iznošenje jalovine i kamena od strane izvođača radova. U saopštenju se navodi da Agencija takođe proverava da li su inženjeri nadzora ovog javnog preduzeća utvrdili bilo kakve nepravilnosti ili nezakonitosti, i, ako jesu, da li su preduzete odgovarajuće mere u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Agencija je ovim delimično potvrdila pisanje Danasa o zloupotrebama rekultivacije Nacionalnog parka. Danas je prošle godine pisao kako Dušan Borovica preko firme Putevi eksploatiše zakonom zaštićeno rudno bogatstvo pod plaštom rekultivacije starog kamenoloma Orlovo bojište, ali Agencija tada nije reagovala. Istovremeno, Borovica radnicima Puteva nije isplaćivao plate, a od tadašnje vlasti u Novom Sadu dobijao je najveći deo radova na produžetku Bulevara Evrope, gde je koristio upravo taj kamen.

Eksploataciju rudnog bogatstva utvrdili su prošle godine inspektori Pokrajinskog sekretarijata za energetiku. Međutim, direktor Nacionalnog parka Fruška gora Dobrivoje Antonić tada je pokušao da zaštiti Borovicu, i rekao da nije na delu eksploatacija zakonom zaštićenog rudnog bogatstva vojvođanske planine, jer je iznošenje dela materijala uključeno u ugovor o izvođenju pripremnih radova na rekultivaciji ovog kamenoloma.

– Radi se samo o pripremnim radovima koji su neophodni kako bismo pristupili sanaciji kopa. U sklopu tih radova je dozvoljeno iznošenje materijala koji nazivamo jalovinom, i, prema našim informacijama, do sada je izneseno oko 2.000 kubika te jalovine – rekao je Antonić.

Protiv Dušana Borovice Upravni odbor NP Fruška gora podneo je u junu 2002. krivičnu prijavu takođe zbog nezakonitog iskopavanja. Nacionalni park je utvrdio da je Borovica umesto istraživačkih radova na kopu Paragovo, gde je ovlašćen da u tu svrhu iznese 60 kubika materijala, sa ovog lokaliteta izvukao čak 11.000 kubnih metara kamena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari