Nezavisnost: Poglavlje o socijalnoj politici i zapošljavanju skrajnuto sa evropskog puta Srbije 1foto EPA/JULIEN WARNAND

Poglavlje 19 u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU), kojim su predviđene reforme socijalne politike i zapošljavanja radi usklađivanja sa propisima EU i standardima Međunarodne organizacije rada, iako je tehnički spremno za otvaranje – skrajnuto je sa evropskog puta Srbije, objavio je danas Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost.

U pregovaračkom procesu poglavlje 19 je deo Klastera 3 (Konkurentnost i inkluzivni rast) i njime se
insistira na pravičnoj socijalnoj politici, zaštiti zaposlenih i unapređenju njihovog obrazovanja, kao i na konkurentnosti, boljim uslovima rada, bezbednosti i zdravlju na radu, povećanju stope zaposlenosti, socijalnom dijalogu predstavnika radnika i poslodavaca, tržištu rada jednakih mogućnosti, borbi protiv diskriminacije i ostalim standardima u toj oblastu na kojima se temelji EU.

Odnos prema Poglavlju 19 se utapa u politiku odustajanja vlasti od usaglašavanja sa EU. Trebalo nam je sedam ili osam godina da uradimo akcioni plan i kada je konačno usvojen, dve godine kasnije je istekao, a na prste jedne ruke se mogu nabrojati stavke koje su realizovane iz tog plana, rekao je predsednik udruženja Centar za dostojanstven rad i naučni saradnik u Institutu za uporedno pravo Mario Reljanović za portal Nezavisnost.org.

Reljanović tvrdi da bi morali potpuno da se redefinišu privremeni i povremeni poslovi, ugovori o delu, sezonski rad, rad preko omladinskih zadruga i razni drugi oblici „koje smo smislili, a koji praktično nigde drugde ne postoje“.

Predsednica UGS Nezavisnost i potpredsednica Evropske konfederacije sindikata Čedanka Andrić takođe kaže da Srbija godinama nije uradila ništa u procesu evropskih integracija i da je očigledno da u vlasti ne postoji politička volja da se Srbija reformiše i da se ubrza taj proces.

Srbija je zaglavljena u Poglavlju 19, kao i svemu ostalom na putu ka EU, konstatovala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari