Srbija je na 98. mestu u svetu po ekonomskim slobodama, kao i prošle godine i svrstana je među uglavnom neslobodne na listi od 184 zemalja. Istovremeno je prosečan indeks ekonomske slobode u svetu pao zbog globalne krize na nivo koji je samo jednom u proteklih deset godina bio niži, pokazuje juče objavljeni izveštaj Fondacije Heritidž i Volstrit džornala.


Srbija je za ekonomske slobode u Indeksu za 2012. dobila 58 poena i zadržala poziciju iz prethodne godine pošto su umerena poboljšanja na sektoru trgovine i slobode u monetarnoj sferi kompenzovali pad slobode poslovanja i slaba uprava vladinom potrošnjom. Među 43 zemlje Evrope Srbija je 37. i njena pozicija je ispod proseka na evropskoj, ali i na svetskoj listi. U delu izveštaja o Srbiji navodi se da na ukupne ekonomske slobode u zemlji negativno deluje manjak političke volje za sprovođenje potrebnih reformi. Ukazuje se i da je vladina potrošnja neefikasna i visoka, kao i da se njome loše upravlja i ističe da su potrebne dublje institucionalne reforme radi borbe sa birokratijom, smanjenja korupcije i jačanja sudstva koje je podložno političkim mešanjima.

U izveštaju se naglašava da je Srbija u poslednjih deset godina sprovela važne strukturne reforme u nekim delovima ekonomije i navodi da je reformama, uključujući privatizaciju i konsolidaciju, Srbija oživela nekada neefikasan bankarski sektor. U svetu je i dalje najslobodnija ekonomija Hongkonga a slede Singapur, Australija i Novi Zeland. Na začelju je Severna Koreja, na 179. mestu, a nakon nje pet zemalja koje nisu rangirane. Od zemalja regiona najbolje je plasirana Makedonija, na 43. mestu, Albanija je 57, Crna Gora 72, Hrvatska 83, a Bosna i Hercegovina 104. je u svetu po ekonomskim slobodama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari