Prema pisanju Njujork tajmsa, Srbija i Irak su se u septembru prošle godine tajno dogovorili o isporukama srpskog oružja i vojne opreme iračkim snagama bezbednosti, kao i da je reč o aranžmanu „teškom“ 833 miliona dolara. List ističe da su irački zvaničnici, posle kritika izrečenih na njihov račun, odlučili da uvoz srpskog oružja i vojne opreme ograniče na iznos od 236 miliona dolara.

Prema pisanju Njujork tajmsa, Srbija i Irak su se u septembru prošle godine tajno dogovorili o isporukama srpskog oružja i vojne opreme iračkim snagama bezbednosti, kao i da je reč o aranžmanu „teškom“ 833 miliona dolara. List ističe da su irački zvaničnici, posle kritika izrečenih na njihov račun, odlučili da uvoz srpskog oružja i vojne opreme ograniče na iznos od 236 miliona dolara.
Dobri poznavaoci situacije u domaćoj vojnoj industriji i svetskom oružarskom biznisu smatraju, međutim, da je tekst Njujork tajmsa sporan, neprecizan, pa i tendenciozan. Utoliko pre što niko nije mogao da potvrdi da je postojao tajni dogovor o izvozu srpskog oružja u Irak u vrednosti od 833 miliona dolara.

Direktna pogodba na štetu američkih posrednika

Ugovor o isporuci srpskog oružja i vojne opreme iračkim snagama bezbednosti, prvi je direktan sporazum koji je domaća vojna industrija sklopila sa Iračanima. Sagovornici Danasa tvrde da je taj ugovor potpisan uz saglasnost američke administracije ističući da će Iračani direktnom pogodbom sa domaćom vojnom industrijom, srpsko oružje i vojnu opremu platiti najmanje dva do tri puta jeftinije nego da su ga uvezli posredstvom inostranih, uglavnom američkih kompanija. Podsetimo da su Iračani, na ime prošlogodišnjeg ugovora o isporuci oružja i vojne opreme, domaćoj vojnoj industriji nedavno uplatili avans od 47 miliona dolara. Istovremeno, fabrikama namenske industrije iz bivše SFRJ vratili su stari dug, za ranije izvezeno oružje i vojnu opremu, koji je sa kamatama bio narastao na 2,5 milijardi dolara.

Nije sasvim tačna ni tvrdnja američkog dnevnika da će srpska vojna industrija u Irak, pored helikoptera, aviona, nosača oružja, vojnih uniformi i druge opreme, izvoziti i minobacačke sisteme i mitraljeze. Činjenica je da minobacački sistemi (automatski bacač granata M 21) i mitraljezi nisu deo pomenutog izvoznog aranžmana sa Irakom, već se iračkim snagama bezbednosti isporučuju preko posrednika, uglavnom američkih kompanija. Zastava Oružje će u okviru ugovora sa iračkim Ministarstvom odbrane Iraku isporučiti jedino pištolje CZ 99, (18.500 komada), za oko pet miliona dolara, što Njujork tajms u svom tekstu i ne pominje.
Njujorški dnevnik ne pominje ni onaj segment izvoza Zastavinog pešadijskog naoružanja (puške, bacači granata i mitraljezi) u Irak koji se već nekoliko godina realizuje posredstvom inostranih, mahom američkih kompanija, koje to oružje krajnjem korisniku (iračkim snagama bezbednosti) prodaju po cenama koje su ponekad i pet puta više od prodajnih. Zastava će do kraja godine, posredstvom tih kompanija, u Irak da izveze pešadijsko naoružanje u vrednosti od oko 20 miliona dolara. Nije teško pretpostaviti koliko će u tom izvoznom aranžmanu zaraditi posrednici, odnosno američke kompanije.
Ono što je u pisanju Njujork tajmsa delimično tačno, jeste da je ministar odbrane Iraka general Abdel Kadir Jašim, u septembru 2007, sa grupom saradnika, boravio u višednevnoj poseti Srbiji. Domaći mediji tada su izveštavali da je iračka delegacija posetila fabriku Krušik u Valjevu i prisustvovala demonstraciji tehničko-tehnoloških i streljačkih potencijala Zastavinog pešadijskog naoružanja (najnovije vojne puške M21, dalekometne snajperske puške „crna strela“, lakih i teških mitraljeza i bacača granata M 21) na vojnom poligonu u Nikincima. Završni pregovori iračke delegacije sa nadležnima u srpskom Ministarstvu odbrane i predstavnicima fabrika domaće odbrambene industrije vođeni su 8. septembra, u sedištu državne firme za promet oružja SDPR Jugoimport. I mada je ishod tih pregovora zvanično bio poslovna tajna, nezvanično se pominjalo da je postignut dogovor da srpska vojna industrija u Irak izveze oružje i vojnu opremu vrednu 236 miliona dolara. Tu cifru prvi je zvanično obznanio predsednik Srbije Boris Tadić koji je, tokom predizborne kampanje za predsedničke izbore, u Valjevu izjavio da je domaća vojna industrija ugovorila izvoz oružja i vojne opreme u Irak, u vrednosti od 236 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari