Nije lako biti mlad: koliko se isplati biti obrazovan u Srbiji?

Ostavite komentar


    1. „Što dalje odavde…“, zvuči mudro, čini se komentatoru, očigledno..

      Medjutim, nije baš uvek tako, mladi znaju zašto:
      Ako se zna znanje onda se može i iz Srbije.
      Kao što je poznato, zadnjih godina veliki broj naših ljudi (uglavnom mladih) našao je načina da radi sa inostrana tržišta (IT, Projektanti, Dizajneri, …). Trend je u brzom usponu. Radi se već o više desetina hiljada tako angažovanjih stručnjaka. Rade uspešno. Imaju posla, Dobro zaradjuju. Stekli su na najzahtevnijim tržištima reputaciju vrlo solidnih profesionalaca. A nije reč o idealistikom patriotizmu, reč je o čistoj interesnoj računici. MLADI ZNAJU ZAŠTO!!!

      Ispada, nažalost, kao da je Danas stecište svakojakih nihilista. Sve je u Srbiji, užas, užasa, užas.
      Nije loše da se preslišamo i proverimo. Kao što navedoh, ima kada nije tako, u čistoj varijatni. Nije potrebna burazerska podrška. Da se zna.
      I nije reč o izuzetku ili slučajnoj pojavi. Radi se o brzo rastućem procesu.

  1. Tekst nisam ni čitala, nema potrebe, jer ništa korisno neću saznati iz njega. Prvo, čak i sa diplomom doktora nauka iz neke oblasti, ovde u Srbiji, sa našim visokim školstvom nema reči o tome da ste obrazovani; shvatite koliko ste šuplji tek kad odete u inostranstvo na kvalitetne visokoškolske ustanove, a ne miki maus fakultete po Evropi. Drugo, da odgovorim ovom DDG- GEŠKA 2 MINUS SEDI (debilan nadimak, valjda kao i njegov autor). Da li to, uvaženi komentatore, znači da svi oni koji nisu IT čarobnjaci, projektanti ili dizajneri (dizajneri čega? Garderobe, unitrašnjeg interijera?) treba da crknu, jerbo nisu dovoljno inteligentni da se snađu „na najzahtevnijim tržištima“ i da u Srbiji stvore sebi savršenu oazu za život, dok istovremeno mlate pare? Jel to stoji u pozadini Vašeg komentara, uvaženi gospodine komentatore? Ne možemo svi biti IT stručnjaci, inženjeri i dizajneri. Mora neko da leči ljude, da se bavi naučnim radom, da predaje fiziku i matematiku u školama… pa, na kraju krajeva, ako hoćete, i da iplomira iz komparativne književnosti (mada lično ne shvatam čemu to služi). Da li bi, prema vašem vrednovanju sveta oko nas, takvi trebalo da žive na marginama društva, jer, eto, ko im je kriv što nisu birali unosnije karijere? Veoma površno!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.