Nije planirana prodaja kineskog čelika preko Železare 1

Direktor kompanije Hesteel Serbia Iron & Steel d.o.o.Sihai Song danas je izjavio da veruje da je Vlada Srbije kompetentna i sposobna da odgovori Evropskoj komisiji vezano za anti-damping pitanja.

To je izjavio povodom pokretanja istrage od strane Evropske komisije protiv Srbije zbog navodnih damping cena čelika i zabrinutosti koje je izrazilo Evropsko udruženje proizvođača čelika „Eurofer“.

– Železara u Smederevu je mali proizvođač čelika u poređenju sa proizvođačima iz Evropske unije i njen udeo na tržištu EU je manji od 0,4 odsto. Zbog čega druge evropske kompanije, koje su odbile da učestvuju u trci za privatizaciju Železare Smederevo kako bi pomogle svojim prijateljima sa istog kontinenta, sada sumnjaju da će se čelik prodavati po nižoj ceni nakon što je kineski investitor preuzeo fabriku? Hestil Srbija nikada nije planirao uvoz čelika iz Kine i njegovu preprodaju u EU. To je u suprotnosti sa našim ciljem da zaposlenima omogućimo očuvanje radnih mesta – rekao je Song.

On je najavio da će Hestil uskoro početi obnavljanje svojih postrojenja u Srbiji kako bi fabrika povratila svoju vitalnost i sačuvala više od 5.000 radnih mesta.

– To predstavlja naš prioritet i našu obavezu i to su potvrdili predsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Narodne Republike Kine. Hestil se danas nalazi u Srbiji i sebe smatramo srpskom kompanijom – dodao je direktor Hestila u Srbiji. Song je naglasio da će kompanija Hestil Srbija poslovati u okvirima zakona Republike Srbije, jer je Srbija država u kojoj se poštuje vladavina zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari