Nikezić: Mali priča bajke kad najavljuje rast BDP-a zbog eksploatacije litijuma 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić izjavio je danas da ministar finansija Siniša Mali, za koga je naveo da je „radikalski Mlađan Dinkić“, ponovo „priča bajke za malu decu“, kad najavljuje rast BDP-a Srbije od 16 odsto „na osnovu eksploatacije litijuma“.

„Kao da već nismo svedoci kako srpska država nema gotovo nikakve koristi od prekomerne kineske eksploatacije bakra i zlata u Boru. Iako Kinezi ostvaruju dobit u milijardama evra, srpska vlada i dalje subvencioniše Ziđin sa povlašćenom cenom struje, o kojoj srpski privrednici mogu samo da sanjaju“, ukazao je Nikezić u pisanoj izjavi.

On je upitao „zašto bi iko verovao Siniši Malom da će se u Srbiji praviti litijumske baterije i električni automobili“, ako se zna da „Kinezi danas iz Srbije ne izvoze čak ni prerađeni bakar, a kamoli proizvode u koje se bakar ugrađuje, već izvoze milione tona sirove rude bakra i zlata, upravo da bi Srbija imala što manje prihode“.

„Dodatno, ministar Mali se drznuo da poredi saudijsku naftu sa srpskim litijumom, kao da ne zna da je saudijska država vlasnik naftne kompanije i naftnih rezervi, a ne nekakav Rio Tinto, tako da zarada od prodaje nafte ostaje u Saudijskoj Arabiji, a ne odlazi u Australiju ili neku drugu zemlju“, rekao je Nikezić, koji je i poslanik Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari