Nikezić (SSP): NBS ne štiti interes građana 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić izjavio je danas da su kamate i profiti banaka rasli, a Narodna banka Srbije (NBS) nije štitila interes građana i privrede i da sada kad kamate svuda u svetu padaju NBS i dalje štiti interes banaka i predlaže povećanje kamatnih stopa, saopštila je SSP.

„Kao što je Vučićeva ‘najbolja cena’ parizera 50 dinara veća od dojučerašnje ‘bolje cene’, tako i Jorgovanka Tabaković predlaže ograničenje kamatnih stopa tako što ih povećava za 25 odsto, čime bankama suštinski omogućava da kamate na gotovinske kredite porastu na čak 15,67odsto“, istakao je Nikezić.

On je podsetio da je predsednik SSP Dragan Đilas 2013. u Skupštini predložio donošenje Zakona o ograničenju kamata, bankarskih provizija i naknada i da mu je guvernerka Jorgovanka Tabaković rekla da „posao NBS nije da zakonom ograničava kamate već da drži inflaciju u ciljanim okvirima“.

Nikezić smatra da posle 11 godina, rekordne inflacije i više milijardi evra ekstra profita banaka, NBS se konačno setila da predloži zakon o ograničenju kamata, ali ne da bi ih smanjila, već da bi ih dodatno povećala.

„Očigledno ni posle 11 godina Tabaković nije dobro shvatila smisao ograničenja kamatnih stopa“, zaključio je Nikezić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari