Nikezić (SSP) traži kažnjavanje trgovinskih lanaca koji su dogovarali cene 45 osnovnih proizvoda 1Foto FoNet Milica Vučković

Poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić zatražio je danas da Komisija za zaštitu konkurencije naplati odgovarajuću kaznu i porez na ekstra profit trgovinskim lancima protiv kojih je pokrenula postupak zbog „dogovaranja cena za iste proizvode“.

„SSP zahteva da Komisija za zaštitu konkurencije naplati odgovarajuću kaznu trgovinskim lancima, koji su očigledno dogovarali cene 45 osnovnih proizvoda, a da Vlada naplati porez na ekstra profit, jer je dokazano da su narodu bukvalno otimali od usta“, ocenio je Nikezić u saopštenju.

Postupak je, kako je saopštila Komisija u petak, pokrenut protiv „Deleza“ (Delhaize), „Merkatora“ (Mercator), „Univereksporta“ (Univerexport) i „DIS-a“ zbog povrede konkurencije na tržištu zaključivanjem restriktivnog sporazuma, odnosno dogovaranjem istih cena za određene proizvode.

Detaljnija analiza je izvršena praćenjem odabranih proizvoda kod maloprodavaca protiv kojih je pokrenut postupak, a koji, prema javno dostupnim podacima iz finansijskih izveštaja koje objavljuje Agencija za privredne registre, ukupno čine više od 50 odsto tržišta maloprodaje na teritoriji Srbije.

U periodu višemesečnog praćenja (april – septembar 2024. godine) redovne cene osam proizvoda (mleko, jogurt, ulje, brašno, šećer, jaja, kafa i banane) kod svih posmatranih maloprodavaca su bile iste ili slične, uz različite uslove nabavke.

Takođe, utvrđeno je da se vrednost potrošačke korpe koja sadrži 45 odabranih proizvoda neznatno razlikuje između stranaka u postupku, dok je znatno niža u maloprodajnom objektu koji ima najnepovoljnije komercijalne uslove nabavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari