Austrijska niskotarifna aviokompanija Flaj Niki je od 1. februara uspostavila liniju Beč-Beograd, na kojoj leti svakog dana, osim subotom, jednom dnevno, a vlasnik kompanije Niki Lauda juče je najavio da je od sledeće godine moguće uvođenje i dva leta dnevno.

„Zadovoljan sam rezervacijama za dosadašnje letove i ako se nastave ovim tempom, sledeće godine letećemo dva puta dnevno“, rekao je nekadašnji automobilski as Lauda na konferenciji za novinare na beogradskom aerodromu. Jučerašnjim letom iz Beča doputovalo je 58 putnika, a iz Beograda za Beč otputovalo 45. Avionom je pilotirao sam Lauda. Lauda je istakao da je razlika u pristupu kompanije Niki u odnosu na druge avokompanije u tome što prodaja aviokarata počinje sa cenom od 29 evra, koja raste kako se približava dan polaska, a najskuplje karte su na sam dan polaska, ali su i tada, kako je rekao, 30 odsto jeftinije nego kod konkurencije. Prema njegovim rečima, uspostavljanje nove linije između Beograda i Beča koštalo je između 1,5 i dva miliona evra, a investicija bi trebalo da se isplati za nešto više od godinu dana.

Državni sekretar u Ministarstvu infrastrukture Miodrag Miljković je na konferenciji podsetio da se potpisivanjem Sporazuma o otvorenom nebu Srbija obavezala da će primiti sve avioprevoznike koji ispunjavaju kriterijume. „Liberalizacija aviosaobraćaja i srpskog tržišta je u interesu građana Srbije jer povećanje prometa smanjuje cene, a srpski aerodromi, koji postaju čvorišta međunarodnog prevoza, omogućavaju građanima da lete na veći broj destinacija“, istakao je Miljković. Prema njegovim rečima, od trenutka dolaska Srbije na „belu“ šengensku listu promet putnika u aviosaobraćaju povećan je za 20 odsto, kao i interesovanje stranih kompanija za poslovanje na tržištu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari