Niko neće u maline, svi razvlače kablove (VIDEO)

Naša novinarka provela dan u šabačkim zasadima, sa beračima, proizvođačima, otkupljivačima, ali ne i hladnjačarima

Ostavite komentar


      1. Heh, pojma nemas. Kada bih ti pokazao clansku kartu verovatno bi se rastuzio.

      2. Pitati Srpskog seljaka da vam kaze pravo stanje? To nikada necete doziveti.Jedino kukanje cete cuti.

  1. Ne bi bilo loše, kad već izveštavate o problemima malinara, uradite istraživanje i objavite kolika su ulaganja i prihodi svih u lancu proizvodnje, distribucije i prodaje ovog i ostalog bobičastog voća. U radnjama su cene mnogo veće, pa ne bi bilo loše da se vidi koliki trud ulaže seljak, a koje resurse hladnjačar, trgovac… To uporediti sa njihovim profitom.

    Na bazi te analize, ako se pokaže očekivano, odn. da kajmak kupe trgovci i vlasnici hladnjača, pokrenuti javnu raspravu i temu dići do ministarstva i vlade. Zašto država ne ulaže u formiranje zadruga, sa lokalnim hladnjačama, sa lokalnim brendovima, gde sve u lancu ostaje proizvođačima, koji onda imaju i neku snagu u pregovorima sa trgovinskim lancima.

    Ovako tema uvek ostaje promašena odn. na kom nivou seljak podmiri svoje troškove i ostane sa sićom. Logično je da oni uzmu najviše, a ne najmanje. Ako platim skupo maline, želim da novac ode seljaku, a ne Delezu i sličnim i vlasniku brenda koji samo pakuje (hladnjače su ključne), a koji parazitiraju na leđima radnika.

    1. Pa pre će biti da ode većina kesa hladnjacarima i onom što nosi klupu iznad glave to mu je nagrada za Uradjen posao ….eeee zemljo Srbijo dokle si dosla

      1. tako je onaj sa klupom ispod satre ubira plodove ovih napa’enih seljaka, a ti Srbijo cuti i trpi ej bre turci gde ste i vi ste bili bolji

    2. Koja država? Srbija? Pa to je banana država, kakve maline?! 🙂

  2. Nista lepo o malinarima,na zalost veoma los odnos i uslovi za berace.Ovde se navodi 12 beraca za 70 ari.Sasvim sigurno nije tacno za taj posao angazuje max 4 radnika a trebalo bi 12 kao sto i kaze ali malo lagucka.Dovoljna je ta ilistracija.U preko 80%slucajeva radnici rade kao robovi po 15 sati,mnogi budu zakinuti i za takav rad.Na zalost tako je.Malinari kad asu za sezonu kupovali stan,nije ih nigde bilo.Doslo ono prokletstvo “ dabogda imao pa nemao „

    1. Prošle godine sam video tv prilog, selo u Mačvi, pola sela vozi najnoviji Audi zarađen od jagoda. Zašto nisu kupili Fiat a ostatak udružili za hladnjaču – ko to može znati?

  3. „Tada su radile do posle tri sata. Satnica je kod Milutinovića 200 dinara, uz kafe, piće, ručak, kolače i – tog dana makar – sladoled.“
    Znaci za 8 sati 1600 dinara, sezonski, ovog meseca ima posla onda 11 meseci nema. Nema godisnjeg, nema penzionog, nema zdravstvenog,… Pa zasto bi iko menjao posao u Jazakiju za branje malina? I Jazakiju imaju ista ili veca primanja na dnevnom nivou, siguran posao, placeni godisnji odmor, bolovanja, penziono, regeres, prevoz, topli obrok,… Sladled i ne mora. Posteno platite radnika, pa neka sam sebi kupi i sladoled i rucak, sa sve kolacima.
    Zar neko ocekuje da ti beraci odluce da ne naplacuju svoj rad zato sto je gazdi mala zarada? Sezonski poslovi bi morali da budu 2-3 puta vise placeni od redovnog rada.

  4. Celi clanak napisan da kao sve objasni a u stvarnosti unosi zabunu. Ako ste hteli da pojasnite temu morali ste navesti koliko jedan berac za koga kazete da ima satnicu 200 din prosecno nabere maline za 10 sati. Zatim koliko moze ove godine da rodi maline na npr. 10 ari a koliko je potrebno uloziti za prosecan urod. Pa iste podatke videti kod drugog ili treceg i tako dalje ali znate vi to i bez mojih primedbi. Tako nedovoljno objasnjena problematika ima svoju svrhu koju moram priznati meni nejasnu

  5. Kako da ove stvari nezna Vucic koji zna i razume sve od gradevine,puteva i prokope i ima resenje. A za poljoprivredne proizvode nezna niti ima milione kao za stadione. Ipak se nadam da ce od ovih novih taksi setiti se da treba i poljoprivredi.

  6. Цијена малине је 150 динара. Највише се исплати вишечланим породицама, јер не морају да траже бераче. Берачи се плаћају 50 динара по убраном килограму. Комшија на 15 ари до сада је приходовао 300.000 динара, беру њих петоро укућана и по једно или двоје комшија. Солидан приход за једну породицу, много више него од кукуруза или пшенице који су некада били главни производ овог подручја. Проблем имају они који су засијали веће површине под воћем, а нема више јефтине радне снаге за брање, јер су многи отишли у иностранство или у фабрике.
    И, Јазаки је подигао плату за 30% од овог мјесеца

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.