Nikolić: Stabilne finansije u Kragujevcu 1

Stanje javnih finansija grada je stabilno, ali će gradska vlast nastaviti sa merama fiskalne konsolidacije, izjavio je danas gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i istakao da grad računa i na podršku Vlade Srbije.

Regaujući na izveštaj Fiskalnog saveta o prezaduženosti Kragujevca, on je rekao da takav izveštaj u ovom trenutku ostavlja loš utisak za potencijalne investitore sa kojima se razgovara i otvara pitanja da li je Kragujevac prava odrednica za nova ulaganja i zapošljavanje.

Nikolić je precizirao da grad trenutno duguje 4,5 milijarde dinara, kao i da je dug lokalnih javnih preduzeća skoro 2,7 milijardi.

On je naveo da su dospele obaveze grada manje od dve milijarde dinara, a da su nedospele obaveze po kreditima oko dve i po milijarde.

Nikolić je optužio bivšu gradsku vlast za loše stanje finansija, isičući da je u 2014. godini, kada je vlast u Kragujevcu preuzela Srpska napredna stranka (SNS), dug grada i njegovih preduzeća iznosio 107 miliona evra, a danas je oko 65 miliona.

Ako se budemo sami izvlačili iz krize, biće nam potrebno 10 godina da stavimo grad na noge, a ukoliko budemo imali pomoć države i desi se investiciono čudo na kome radimo, taj period može da bude mnogo kraći, rekao je Nikolić.

On je najavio i smanjenje broja zaposlenih, ocenjujući da ima nepotrebno nagomilane radne snage, a da je optimalan broj niži od 2.700.

Prema njegovim rečima, u lokalnom javnom sektoru ukupan višak je oko 1.000 zaposlenih. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari