Bratislav Vukadinović, predsednik Unije privatnih pekara Niš, najavio je da će pecivo u tom gradu verovatno poskupeti u predstojećem periodu, uz ogradu da će to „zavisiti od svake pekare ponaosob, pošto su one na režimu slobodne prodaje“.
„Veliki pekarski lanac ’Branković’, koji ima 12 maloprodajnih objekata, prometnih i sa kvalitetnim proizvodima, od 1. avgusta podigao je cene pekarskih proizvoda za šest do osam odsto. Logično je pretpostaviti da će to uskoro učiniti i neke druge pekare, ali i da će biti onih koje neće“, rekao je Vukadinović.
On je kazao da cene verovatno neće podići pekare koje nisu konkurentne zbog nižeg kvaliteta svojih proizvoda ili one koje se nalaze na periferiji, gde je platežna moć građana niža.
Prema njegovim rečima, najjeftinija četvrtina bureka sa sirom, ona iz manje tepsije, sada košta od 140 do 180 dinara.
Burek je, inače, omiljeni doručak brojnih Nišlija i neka vrsta kulinarskog brenda u ovom gradu.
Narodni hleb „sava“ košta 59 dinara, a heb koji privatni pekari peku ručno oko 100 i više dinara.
Prema podacima Unije, u Nišu ima 137 privatnih maloprodajnih objekata.
Danas počinje Buregdžijada
U Nišu danas počinju „Dani bureka“, 21. po redu, koji će trajati do 25. avgusta.
Građani će moći da obiđu štandove i probaju burek svakog dana od 18 sati, ispred Oficirskog doma.
Na Buregdžijadi će učestvovati osam izlagača iz Niša, Kruševca i Tešice.
Oni će ljubiteljima bureka ponuditi onaj sa sirom, mesom, spanaćem, topljenim sirom „zdenka“, pečenicom, duvan-čvarcima, slaninom, alevom paprikom, onaj sa ukusom pice, „moravski“ ili punjen jabukama i višnjama.
Svake večeri od 22 časa biće organizovan kulturno umetnički program.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.