Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je juče da će grad nakon restruktuiranja Jata zatražiti da jedan avion te kompanije bude stalno stacioniran na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“, odakle bi leteo ka evropskim destinacijama.


– To je jedna varijanta daljeg razvoja niškog aerodroma. Druga varijanta bila bi najam aviona kako bi smo formirali nišku avio-kompaniju, koja bi sa 120 do 150 sati leta za dva do tri meseca poslovala pozitivno. Ipak, o formiranju niške avio-kompanije još ćemo debelo razmisliti. Ono što je izvesno jeste da Niš mora da ima aerodrom koji funkcioniše, a da mi nemamo pravo da pretvorimo grad u palanku – rekao je Perišić na konferenciji za novinare.

Perišić je saopštio da je grad ovih dana potpisao novi ugovor o subvencijama sa crnogorskim Montenegro ervejzom, koji je znatno povoljniji za gradski budžet od prethodnog. Ugovor je povoljniji jer će grad na subvencijama za letove ovog avio-prevoznika iz Niša „uštedeti oko 30 odsto“, pošto se u obračun za subvencije uključuju i putnici koji iz Niša lete do Podgorice, a ne samo oni koji iz glavnog grada Crne Gore nastavljaju ka evropskim destinacijama, što je ranije bio slučaj. Novi ugovor sa Montenegro ervejzom zaključen je nakon što je grad izmirio 470.000 evra, koje je dugovao po osnovu subvencija. Prethodni ugovor sa crnogorskim avio-prevoznikom istekao je 24. februara, ali on nije prekidao redovno letenje sa niškog aerodroma. Niški gradonačelnik je rekao da je ugovor sa italijanskim avio-prevoznikom Vind džetom predmet istrage nadležnih organa. Vind džet je godinama leteo iz Niša do Forlija u Italiji, u međuvremenu je bankrotirao, a gradu je ostao dužan oko 49.000 evra. „Moj posao je da budžetskoj inspekciji omogućim da uradi svoj deo posla i oni to rade“, rekao je Perišić.

Mediji u Nišu ranije su objavili da Služba za borbu protiv organizovanog kriminala upravo kontroliše ugovor između grada i Vind džeta. Državna revizorska institucija je u izveštaju o trošenju niškog budžeta u 2010. godini konstatovala da prilikom zaključenja ovog ugovora nije poštovana tenderska procedura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari