Časopis Ekonomist promovisao je juče ediciju – Top 300 najvećih i najuspešnih preduzeća u Srbiji, koje su u 2006. godini ostvarila prihod od 1.900 milijardi evra.
– Na prvom mestu našla se Naftna industrija Srbije, čiji je prihod premašio 257,4 milijarde dinara što je u odnosu na 2005.

Časopis Ekonomist promovisao je juče ediciju – Top 300 najvećih i najuspešnih preduzeća u Srbiji, koje su u 2006. godini ostvarila prihod od 1.900 milijardi evra.
– Na prvom mestu našla se Naftna industrija Srbije, čiji je prihod premašio 257,4 milijarde dinara što je u odnosu na 2005. godinu rast od 2,6 odsto, sledi Elektroprivreda Srbije sa prihodom od 103,6 milijardi dinara, Delta holding, dok je Telekom četvrto mesto ustupio Ju Es Stilu, izjavio je Mijat Lakićević, glavni i odgovorni urednik magazina Ekonomist, i dodao da je prvo mesto na listi 20 najuspešnijih preduzeća prema rastu poslovnih prihoda, zauzela beogradska firma Monus, čiji su prihodi u 2006. godini porasli za 307,7 odsto.
Analizirajući rezultate vodećih srpskih kompanija, Marko Mićunović iz konsultantske kuće Altis kapital rekao je da poslovne dobiti po amortizaciji, koja je jedna od najvernijih pokazatelja uspešnosti poslovanja ističu telekomunikacije kao najprofitabilniju privrednu granu sa 45 odsto, slede cementare (30 odsto), farmacija (24 odsto) i proizvodnja pića (15 odsto).
Prvi put ove godine magazin Ekonomist pokrenuo je ediciju koja se bavi analizom kompanija sa najatraktivnijim akcijama za investitore. Zoran Jeremić, autor edicije 50 izabranih kompanije na berzi objasnio je da su kriterijumi odabira kompanija, koje su se našle u izdanju, bili veličina tržišne kapitalizacije, likvidnost, pripadnost nekom od sektora i opšta berzanska perspektiva kompanija. „Nadam se da će edicija pomoći investitorima da procene o ulaganju kapitala baziraju na pouzdanim informacijama“, naglasio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari