Naftna industrija Srbije pustila je juče u rad novo postrojenje za preradu istrošene sumporne kiseline (SARU) vredno 14,3 miliona evra, koje će značajno doprineti zaštiti životne sredine, pošto će se istrošena kiselina, koja je do sada predstavljala opasan otpad, ubuduće preradom vraćati u upotrebu. Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a, naglasio je da je Gasprom sada „pre roka ispunio sve svoje finansijske obaveze“ iz ugovora o kupovini najveće srpske naftne kompanije, odnosno da je investirao više od 500 miliona evra u modernizaciju NIS-a.

Kravčenko je juče sa gradonačelnicom Pančeva Vesnom Martinović potpisao i protokol o nameri osnivanja slobodne zone u tom gradu, koja bi trebalo da doprinese privlačenju novih investitora. Događaju su prisustvovali i ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić i predsednički kandidat Boris Tadić.

– Siguran sam da će tokom leta postrojenje za preradu sumporne kiseline biti potpuno fizički spremno, dok ćemo na jesen početi izgradnju nove rafinerije prema evro standardima – rekao je Kravčenko.

Dulić je ocenio da su Rusi „ispunili svaki zarez dogovora“ i da više nema ni jednog razloga da Pančevo nosi epitet crne tačke i da bude „sinonim za sirene i zagađenje vazduha“. Prema njegovim rečima, zahvaljujući izuzetno odgovornom ponašanju NIS-a i ulaganju preko 100 miliona evra u zaštitu životne sredine, sadašnji nivoi benzena u Pančevu su na najnižem nivou u poslednjih 11 godina. Dulić je rekao i da se u Srbiji godišnje napravi tri miliona tona otpada, od čega se sada jedna četvrtina reciklira, „čime je stvoreno 10.000 radnih mesta“.

Tadić se zahvalio NIS-u na ostvarenju „svake tačke sporazuma“, ocenjujući da je prodaja te firme ruskoj strani bila projekat „izuzetne vizije“ koji je nailazio na nerazumevanje političke javnosti.

– Isti nivo tehnologije u zaštiti životne sredine kakav imamo ovde hoćemo da primenimo i u Azotari i u Petrohemiji kako se više ne bi događali akcidenti. NIS danas ponovo ima internacionalne operacije. Nadam se svakoj novoj ruskoj investiciji, jer je Gasprom ovde pokazao da je njihov kvalitet upravljanja ovakvim kompanijama na jako značajnom nivou. Ruske firme imaju najviši kvalitet rada i u oblasti čelika, đubriva i energetike – ocenio je Tadić, dodajući da se „jedna ruska kompanija prijavila na tender za smederevsku železaru te da se vode i razgovori sa tamošnjim firmama oko Azotare i ruskog ulaganja u železnički Koridor 10 kroz Srbiju.

Tadić je ukazao i na značaj Južnog toka koji će od Srbije učiniti ključnu tranzitnu tačku za transport gasa iz Rusije do Evrope i koji će doprineti tome da „izgradimo dve elektrane na gas, o čemu sada razgovaramo sa Gaspromom“.

Upitan da li očekuje da će njegov eventualni naslednik na funkciji predsednika Srbije takođe podržati ove projekte, Tadić je odgovorio da očekuje da u narednih pet godina „mog naslednika neće biti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari