Novo obećanje radnicima propalih društvenih firmi u Nišu: "Biće isplata, Vučić ne laže" 1EI Niš: Foto: Printscreen

Nekadašnji radnici propalih društvenih firmi u Nišu, koji već 14 godina svakog petka protestuju ispred Gradske kuće, danas su dobili još jedno obećanje novog gradonačelnika Niša Dragoslava Pavlovića da će njihov problem sa isplatom zaostalih plata biti rešen.

Pavlović se pre nedelju dana sastao sa radničkom delegacijom i obećao im pomoć oko isplate zarada, a danas je izašao na plato ispred Gradske kuće među okupljene radnike i ponovo obećao pronalaženje modela za isplatu zarada.

On je istakao da radnici ne mogu da očekuju da će njihov višegodišnji problem biti rešen za jedan dan, ali da će verovatno već za mesec dana imati „precizno definisane korake“.

„Bio sam već u Ministarstvu privrede i radim aktivno na tome kako da napravimo model da vaše probleme rešimo. Biće brzo raščićene stvari i tačno ćete znati na koji način ćete isplata da ide. Biće isplate“, poručio je Pavlović okupljenim građanima i podsetio ih da je danas tek osmi dan kako je postao gradonačelnik. On je kazao da će za definisanje modela isplate biti verovatno potrebno da Gradsko veće i Skupština grada donesu neke odluke.

„Očekujem iz ministarstva neke informacije da bi mogao da napravim potrebne korake. Morate da mi date malo vremena i da mi verujete. Nisam tuđin, ja sam na vašoj strani“, rekao je Pavlović.

Obraćanje novog gradonačelnika dodatno je podelilo okupljene radnike koji su se i pre njegovog silaska na plato već bučno svađali oko toga ko od njih treba da ih predstavlja u pregovorima u Vladi Srbije, koji model isplate je potrebno primeniti i da li novac treba da bude obezbeđen za sve radnike koji imaju zaostale plate ili samo za one koji imaju izvršna sudska rešenja.

Svađa u jednom trenutku pretila da kulminira i u fizički obračun pošto je jedan od predstavnika radnika, koji je želeo da se obrati okupljenima, gurnut sa betonske klupe na koju se popeo da bi ga bolje čuli.

Intervenisala je i policija, pa su se okupljeni za trenutak primirili, ali vrlo brzo nastavili da raspravljaju i svađu prekinuli samo na kratko dok im se Pavlović obraćao.

Radosav Spaić, jedan od predstavnika radnika rekao je da je prebacivanje odgovornosti na grad samo pokušaj Ministarstva privrede, Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da izbegnu rešavanje problema koji je u njihovoj nadležnosti.

„Gradonačelnik nije zadužen da rešava naš problem, niti za to ima para. Vučić je nama 30. maja obećao u hali ‘Čair’ pred 8.000 ljudi da će za mesec dana da će za nas da nađe rešenje. Lagao nas je. Prošla su tri meseca, ništa nije urađeno“, naglasio je Spaić.

Na ovu izjavu reagovao je Pavlović i rekao da Vučić ne laže i da je 1.000 puta dokazao da govori istinu.

Radnici nekadašnje Elektronske industrije, Mašinske, Jastrepca i drugih firmi na kraju razišli potpuno podeljenih mišljenja oko toga da li gradonačelnik treba da se uključi u rešavanje problema isplate zaostalih plata ili ne.

Oko 7.000 radnika nekadašnjih velikih industrijskih preduzeća ne uspeva da godinama naplati zaostale plate uprkos izvršnim sudskim presudama.

U niškom regionu propalo je oko 35 nekadašnjih društvenih firmi. Među njihovim nekada zaposlenima ima onih koji nisu naplatili desetak plata, ali i onih koji nisu naplatili više od 100 plata.

Procenjuje se da za isplatu tih zarada radnika u Nišu potrebno oko 13 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari