Korporacija iz Japana koja u pregovorima sa potencijalnim partnerima širom sveta zastupa japanske auto kompanije Nisan, Suzuki, Micubuši, Subaru i Isuzu, kao i južnokorejski Hjundai već duže pregovara sa poslovodstvom Grupe Zastava vozila o uspostavljanju poslovne saradnje. Ti razgovori su u fazu ozbiljnijih pregovora ušli nedavno, prilikom posete privredne delegacije Kragujevca i Zastave Indiji, gde japanska korporacija ima jedno od svojih sedišta.

Korporacija iz Japana koja u pregovorima sa potencijalnim partnerima širom sveta zastupa japanske auto kompanije Nisan, Suzuki, Micubuši, Subaru i Isuzu, kao i južnokorejski Hjundai već duže pregovara sa poslovodstvom Grupe Zastava vozila o uspostavljanju poslovne saradnje. Ti razgovori su u fazu ozbiljnijih pregovora ušli nedavno, prilikom posete privredne delegacije Kragujevca i Zastave Indiji, gde japanska korporacija ima jedno od svojih sedišta. Potencijalni japanski partneri spremni su, saznaje Danas, da sa Zastavom potpišu ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, sličan onom koji Fabrika automobila ima sa Fijatom. To praktično znači da bi u Kragujevcu, u dogledno vreme, pored italijanskog „punta“, mogao da počne da se sklapa i neki od najnovijih modela automobila japanskih proizvođača – „nisan“, „suzuki“, „micubiši“ ili neki od novijih putničkih vozila korejskog Hjundaia.

Kupovina zastave 10 preko Lipaks lizinga

Beograd – Kompanija Lipaks lizing i Zastava automobili počeli su da odobravaju kupovinu „zastave 10“ na lizing sa rokom otplate od sedam godina i efektivnom kamatnom stopom od 7,46 odsto. Direktor Lipaks lizinga Mirko Žeželj rekao je juče da je cena „zastave 10“ oko 7.500 evra, a da bi se taj automobil uzeo preko liznga potrebno je da kupac uplati kao učešće 20 odsto ukupne cene. Preostali deo plaćanja je u 84 jednake mesečne rate, a sa kamatom cena će na kraju biti za 1.100 evra veća od početne. Mesečna rata je oko 85 evra, a obračunava se na bazi prodajnog kursa Narodne banke Srbije. Žeželj je dodao da će ukupan izdatak kupca pre pruzimanja vozila biti oko 23 odsto od ukupne cene. Prema njegovim rečima, kupac mora da plati i osiguranje, koje za prvu godinu iznosi oko 170 evra, a za ostalih šest godina oko 270 evra.

Prema informacijama sa preliminarnih pregovora u Indiji, japanske kompanije spremne su da u Kragujevcu otpočnu sklapanje jednog od svojih najnovijih modela automobila po japanskoj tehnologiji, što, procenjuju u Zastavi, ne bi iziskivalo prevelika ulaganja u pogone i opremu Fabrike automobila. Ovo tim pre što se pogoni Fabrike automobila već opremaju italijanskom, belgijskom i nemačkom opremom za proizvodnju „punta“, na kojoj, međutim, ističu stručnjaci, mogu da se sklapaju i drugi svetski modeli automobila najnovije generacije. Japanske kompanije spremne su da obezbede tržište za automobile koji bi se sklapali u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari