Više desetina radnika Srbijatransa, Građevinara, Elektronske industrije i Mašinske industrije, štrajkovalo je i protestovalo juče u Nišu zahtevajući pre svega isplatu zaostalih zarada.


Radnici Srbijatransa od juče su ponovo u štrajku zbog zaostalih zarada koje nisu isplaćivane od 2001. godine, kao i neuplaćenih poreza i doprinosa u poslednje dve godine, zbog čega su ostali i bez zdravstvenog osiguranja. Oni zahtevaju i da resorna ministarstva realizuju sporazum o sanaciji dugova ovog preduzeća u ukupnom iznosu od od 360 miliona dinara, od kojih je najveći dug prema Poreskoj upravi, koji iznosi 100 miliona dinara. Sporazum je postignut sa Vladom Srbije još pre pre tri godine kada je ukupni dug iznosio „samo“ 160 miliona dinara. Radnici takođe traže da se konačno razreše sporna pitanja oko imovine Srbijatransa, pošto niški odred Žandarmerije još uvek ne napušta njihov posed koji koristi od 2001. godine.

– Nekada smo bili poznato autotransportno preduzeće sa 220 zaposlenih i kamionima koji su prevozili robu po celom svetu, a sada imamo samo 16 zaposlenih i ogromne dugove, koji se ne rešavaju uprkos obećanjima i dogovorima. Nastavićemo okupljanja u što većem broju i blokiraćemo sve kapije preduzeća, ali ćemo se truditi da ne ometamo pripadnike Žandarmerije u obavljanju dužnosti. Spremni smo i da radikalizujemo štrajk narednih dana- rekli su okupljeni radnici novinarima.

Istovremeno, ispred Gradske kuće u Nišu, u kojoj je kabinet gradonačelnika Zorana Perišića, protestovali su i radnici Građevinara, Elektronske industrije i Mašinske industrije, takođe zahtevajući rešavanje problema neisplaćenih zarada, koje se nekima od njih duguju još od 2000. godine. Oni su već više puta protestovali zbog ovakvih problema, sa više ili manje (ne)uspeha.

Na problem velikog i dugogodišnjeg dugovanja za zarade radnicima u Nišu upozorio je nedavno u Skupštini Srbije i niški poslanik Dušan Milisavljević (DS), predlažući da se tim radnicima što pre isplati minimalac, tako što će se u državnom budžetu za 2013. godinu opredeliti sredstva za tu namenu. On je precizirao da 4.136 radnika a EI, Građevinar, Jastrebac, Niteks, MIN Specijalna vozila, MIN Vagonka i MIN Inženjering „potražuju od države 93.628 minimalaca u ukupnom iznosu od dve milijarde dinara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari