NLB predala zvaničnu ponudu za preuzimanje austrijske Adiko banke 1Foto: Shutterstock/24K-Production

Slovenačka NLB grupa predala je i zvaničnu ponudu za preuzimanje akcija austrijske Adiko banke.

Slovenačka grupa koja se poslednjih godina širi preuzimanjem banaka uglavnom na teritoriji bivše Jugoslavije ponudila je 20 evra po jednoj akciji Adiko banke.

Kako se navodi u tekstu ponude, ovo je konkurentska ponuda onoj koju je 16. maja dala kompanija Agri Europe Cyprus ltd, kompanija Miodraga Kostića pod čijim upravljanjem su i AIK banka i slovenačka Gorenjska banka.

Ova ponuda vrednuje Adiko banku na oko 385 miliona evra, dvostruko više od knjigovodstvene vrednosti.

Takođe, ponuda je važeća ukoliko se prikupi najmanje 75 odsto izdatih akcija Adiko banke.

Najveći pojedinačni akcionar Adiko banke je Miodrag Kostić, odnosno njegova Agri Europe Cyprus sa 9,99 odsto akcija, prema trenutnom stanju vlasničke strukture objavljenom na sajtu Adiko banke.

Agri Europe je dao ponudu za 17 odsto akcija za to je hteo da plati 16,24 evra po akciji.

Među vodećim akcionarima je i Alta pay, kompanija Davora Macure koji je vlasnik Alta menjačnica i Alta banke. Prema saopštenjima iz ove banke, oni su u procesu preuzimanja određenog broja akcija i imaju skoro 30 odsto glasačkih prava u Adiko banci.

Adiko banka je nastala na ruševinama austrijske Hipo banke, i posluje u zemljama bivše Jugoslavije, osim Makedonije, što je čini posebno atraktivnom regionalnim bankama koje traže ukrupnjavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari