Norveška nafta i srpski litijum: Koliko je Srbija slična Norveškoj?

Ostavite komentar


  1. Slicno zaista!!! Preptuzno je sta sve izgovaraju, ako su uzeli pare za to, onda mi jep jasno. Nisu glupi vec bahati.

  2. Ana Brnabic je sampion u lupanju gluposti. Njoj trebe zabraniti da daje izjave jer bruka zemlju. a lupa jer je nepismena i nema nikakve skole. U inostranstvu je samo boravila kao turista a iako ima neki papir to je zavrsenom nekom nvaznom kursu.Vudi se da je nepismena.

  3. Neko mora da vraća njihove dugove inostranstvu, sada su udarili na Zapadnu Srbiju…Istočnu su odvano prodali, Srbija grca i nestaje u korupciji, razvratu i nemoralu…

  4. Ima Brejvika u Srbiji kolko hoćeš. Tako da je u tom pogledu Srbija čak i jača od Norveške.

  5. Odlican tekst!
    Najbitnija stvar je da sve te strane kompanije drzavno regulatorno telo drzi pod lupom i one moraju striktno da se drze propisa vezanih za ekologiju. I mali incident moze lako da dovede do gubitka licence.

    A sledeca stvar je ovo „Kombinovana marginalna poreska stopa iznosi 78 odsto ostvarenog profita. Rudna renta u Srbiji je tri odsto prihoda kompanije.“

    I sad vi uporedite Norvesku sa naftom i Srbiju sa litijumom – apsolutno neuporedivo!

  6. Какве везе имају нафта и литијум? Зашто се не говори о земљама у којима се ископава лиријум. Какве су биле пре и после. Пре свега, еколошки.

  7. Koliko je Srbija slična Norveškoj? Za sada smo slicni jedino po cenama u prodavnicama a ostalo nije za poredjenje.

  8. Litijum se treba eksploatisati ali osnovati državno preduzeće a ne pokloniti strancima preko Rio Tinta. Litijum mora biti Srpski makar preko 51%.

  9. Da vas umirim nema nikakve slicnosti izmedju ni na kom polju.Norveska je svetlosnim godinama ispred prcije Srbije..

  10. Kakav bezobrazluk. Za razliku od Norveške gde od nafte ima koristi cela nacija, kod nas će šapu prljavu da srave raznorazne teleće glave tako da tu priču može maloj deci da priča.

  11. „Nedavno je glavna zastupnica kompanije Rio Tinto u Srbiji Marijanta Babić ocenila da bi od poreza i rudne rente država godišnje prihodovala oko 180 miliona evra“. Ako je ovo tacno preneto i izjavljeno, pitanje za g-dju Brnabic i g-dju Đedović Handanović o kojim milijardama se ovde govori? Rekao bih o milijardama za Rio Tinto i devastiranu prirodu i vodotoke o poljoprivrednom zemljistu da ne govorimo. Imaju li ove dve gospodje informaciju sta ce biti sa jalovinom kada se, da kazemo zavrsi eksploatacija i Rio Tinto ode? Zasto ove dve gospodje navijaju pa obe imaju veze sa V. Britanijom zar ne.
    A vas iz Danas-a molimo ako je moguce da nadjete sagovornike koji se razumeju i prate desavanja na razvoju Natrijum jonskih baterija, KIna fabrika i prvi automobili, skromno za pocetak perspektiva dobra povlace se postupno iz litijuma, Indija nova fabrika za Natrijum jonske baterije povlace se iz litijuma. Nisam strucan ali postoje informacije a strucnjaci mogu mnogo vise o tome da kazu. Podsecanja radi cini mi se da je i sam g. Vucic u prici o baterijama pomenuo istrazivanje i radove na Natrijum jonskim baterijama, pojednostavivsi to recima to je SO a toga ima i jeftino. Posto se sada ponovalja prica o litijumu mozda bi trebalo pricati i o drugoj strani medalje, zar ne. Ziveli

  12. Pa skoro smo isti, Norvežani su pre nafte bili bogati a sa naftom „bezobrazno bogati „.
    Mi smo siromašni tigrovi bez litijuma e ali sa litijumom ćemo biti „bezobrazno siromašni i bolesni“

  13. Uništičemo floru i faunu,zagaditi površinske i podzemne vode,jadar mačva,posavina,semberija,sve će biti uništeno i otrovano,narod se Mora raseliti ili će se ozbilno razboleti,molimo drzavni vrh da odustane od rudnika u jadru!!!!

  14. I mi možemo da imamo nafte koliko hoćeš i to iz obnovljivih izvora i bez zagađenja,ali koga briga. Evo ja je trošimo u traktore i dizel auta. Milicija mi oduzela 2021 a prošlog leta mi vratili. Jeste “ isparilo“ između 15 i 20 posto ali bar na pumpu ne idem.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.