Nov autoput i dalje nema ko da otvori 1Foto: FI/Kamil Dratwa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ministarke Zorane Mihajlović, te direktora „Puteva Srbije“ Zorana Drobnjaka, nastavlja da otvara ne samo nedovršene nego i rekonstruisane putne pravce po Srbiji.

Pre par dana je tako pustio u saobraćaj i rekonstruisani regionalni put Žagubica – Krepoljin. Predsednik je tom prilikom poručio da će izgradnja najmodernijih puteva u zemlji biti nastavljena, čime se pokazuje da u Srbiji „nema građana prvog i drugog reda“.

Žitelji Kragujevca koji već decenijama čekaju da njihov grad sa Koridorom 10 bude povezana „najmodernijim putem“, nakon predsednikovog govora u Žagubici ne znaju više da li su, Vučićevom metodologijom „gradirano“, građani „prvog ili drugog reda“. Zašto? Zato što je decenijama iščekivani autoput od Kragujevca do Koridora 10 najvećim delom završen još početkom leta, ali i dalje – „zvrji“ prazan.

Kragujevčanima je najvećim delom izgrađena savremena konekcija sa Koridorom 10, te su, sledeći logiku predsednika Vučića, po tom osnovu „građani prvog reda“, ali kako od toga još uvek nemaju nikakve vajde, ispada da su, ipak, „građani drugog reda“. Tim pre što ovde više niko ne zna o čemu se zapravo radi, odnosno zbog čega završena deonica još nije puštena u saobraćaj.

Podsetimo da su nakon što je naš list nedavno o tome pisao, Ministarstvo za građevinarstvo, infrastrukturu i saobraćaj i Putevi Srbije odgovornost za višenedeljno odlaganje otvaranja spremne deonice međusobno prebacivali, pri čemu je direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak 6. septembra poručio da je „najvažnije da je put završen“, te da će ta deonica biti puštena u saobraćaj „sledeće nedelje“. Ta sledeća nedelja je već odavno prošla, a Kragujevčani i ovih dana na Koridor 10 izlaze vozeći se, kao i decenijama unazad, jednom trakom.

Kako se niko od nadležnih ovim povodom više ne oglašava, po kragujevačkim kuloarima počinje sve glasnije da se špekuliše o mogućim razlozima za neotvaranje završenog puta. Među rečenim špekulacijama vrlo visoko se trenutno kotira pretpostavka da onaj koji po Srbiji otvara sve puteve, polaže sve kamene temeljce, i koji se za sve pita, i na ovaj način (neotvaranjem završenog puta), poručuje aktuelnom gradonačelniku Kragujevca (i sinu bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića) Radomiru Nikoliću da „želi da mu vidi leđa“, što se naslanja na aktuelnu priču nekadašnjeg „prvog čoveka“ Kragujevca Veroljuba Stevanovića da ga „duša boli“ zbog toga što u Kragujevcu, od kad on nije na vlasti, sve propada, što, doduše, i nije daleko od istine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari