Nov napad kragujevačke fabrike na novinara Danasa 1Foto: Zastava oružje

Samostalni sindikat metalaca Srbije podržao je, saznaje juče naš list, stav sindikalne organizacije Zastave oružja kojim se zahtev generalnog direktora te kompanije Mladena Petkovića Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja i reprezentativnom republičkom Sindikatu, za dobijanje saglasnosti za upućivanje čak 815 radnika ( od ukupno oko 2.600) do kraja godine na novo plaćeno odsustvo.

Odsustvo bi trajalo duže od 45 dana, isključivo ako oružari na prinudni odmor budu poslati zbog nepovoljne epidemiološke situacije izazvane virusom korona.

U suprotnom, ako 815 radnika na prinudni odmor bude poslato zbog nepovoljne poslovne situacije u fabrici, onda rečeni zahtev fabričkog menadžmenta nema podršku ni oružarskog ni Sindikata metalaca Srbije.

Kako stavovi Sindikata kad su zahtevi ove vrste u pitanju nisu obavezujući, to je, sasvim izvesno, da će resorno ministarstvo da podrži zahtev direktora Zastave oružja, ili je, što je, verovatnije, to već učinilo.

Tim pre što je bolje da onih 815 oružara ode na prinudni odmor, na kojem će, prema fabričkom Kolektivnom ugovoru da primaju 75 odsto od redovne plate, no da ostanu bez posla, zbog eventualne besposlice i besparice u fabrici.

Naši izvori u Zastavi oružju i dalje, naime, tvrde da fabrika od ugovorenih poslova u ovoj godini može da ostvari maksimalno 43 miliona dolara, i to pod uslovom da se realizuju svi ugovoreni poslovni aranžmani, a da je za normalno funkcionisanje kompanije godišnje neophodno minimum 60 miliona dolara.

Zbog toga je, tvrde, nadležnima I prosleđen zahtev za dobijanje saglasnosti za eventualno upućivanje 815 zaposlenih (starijih od 60 godina, hroničnih bolesnika i invalida rada) na prinudni odmor duži od 45 dana.

Menadžment Zastave oružja nedavno je demantovao navode sagovornika našeg lista o tome da se saglasnost za upućivanje 815 oružara na plaćeno odsustvo traži zbog nepovoljne finansijsko-poslovne situacije u fabrici.

Poslovodstvo tvrdi da se saglasnost za plaćeno odsustvo oružara isključivo traži kako bi se najugroženije kategorije radnika – stariji od 60 godina, invalidi rada i hronični bolesnici – u slučaju novog širenja zaraze, zaštitili od virusa kovid 19.

Činjenica je, međutim, da je generalni direktor Zastave oružja Mladen Petković taj zahtev Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, prosledio bez prethodnih konsultacija sa oružarskim Sindikatom, ali i bez znanja fabričkog Kriznog štaba.

Zastava u dugovima

Poreski i ostali dugovi i gubici Zastave oružja narasli su na 17 do 20 milijardi dinara, da samo dug za struju kragujevačke fabrike ovdašnjoj Energetici iznosi svih 380 miliona dinara, te da se oružarima doprinosi za penzijsko – invalidsko osiguranje ne uplaćuju od avgusta prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari