Nov napad kragujevačke fabrike na novinara Danasa

Sindikat metalaca Srbije podržao zahtev poslovodstva Zastave oružje samo ukoliko se 815 oružara na plaćeno odsustvo do 45 dana upućuje zbog kovida 19

Ostavite komentar


  1. Zar to nije onaj Mladen sto je ,,preporodio“ zavio u crno Krusik pa otisao u Zastavu!

  2. Taj direktor Mladen Petkovic je okoreli kriminalac! Uselava se u vilu na dedinju sa bazenom, teretanom, saunama, turskim kupatilom! Kazu da vredi oko 7 miliona evra! Poseduje 7 stanova na Vracaru od toga dva u Molerovoj ulici! Nekoliko stotina hektara zemlje u okolini Šapca! Gradevinske masine u vrednosti nekoliko miliona evra! Pre nego sto je postao direktor Krusika nije imao kosulju da obuce!

  3. Gotovo je neverovatno da jedna fabrika oružja, slavna kao naša u Kragujevcu, propada. Samo se u našoj zemlji dešava da propadnu fabrike iz farmaceutske branše na primer, kao i oružarske. Ali nazovimo to pravim imenom – Zastava je opljačkana. Intelektualno, kadrovski, materijalno. Na zapadu pa čak i nekim bivšim istočno evropskim zemljama ali i u našem susedstvu, rastu i razvijaju se mini fabrike koje proizvode oružarske elemente za sportsko i lovačko naoružanje. Obloge drške za neki od modernih pištolja se kreću oko stotinak eura a Zastava prodaje pištolj za dvesta !? Doduše ni blizu tako kvalitetan. Kao i u svemu, ovde se percipira da oružje samo kupuje država preko namenske industrije, ali glavna zarada je od stanovništva, ljubitelja sportskog gađanja, lovaca i slično. U Sloveniji postoji jedna mala kompanija kona se brzo razvija koja u svojoj ponudi ima aksesoare za CZ99 !? Pa gde smo mi ? Ljudi iz Srbije kupuju takve stvari iz Slovenije. Naravno, za tako nešto potrebno je korporativno a ne partijsko upravljanje. Ozbiljan marketing, kvalitet i praćenje svetskih trendova. Zašto Zastava recimo nije kao proizvođač organizovala nacionalnu federaciju za IPSC ili ozbiljan pul sportskih strelaca ? To je prilika da na ovim brzo rastućim sportovima i kod nas fabrika promoviše svoje proizvode. Ali…koga je to briga, Zastava i ne postoji zbog toga. Postoji zbog isisavanja para, da proizvede proizvod koji će po nižoj ceni od proizvodne kupiti državni tajkun i zaraditi. Prošla su vremena kada je Zastava bila okrenuta potrošačima. Sada se svađaju, ratuju saopštenjima, brukaju lošim kvalitetom. Na poslednjem sajmu lova u Beogradu eksponati su bili verovatno obrađivani turpijom. Može li Zastava bolje – pa naravno. Ali samo kada se okrene komercijalnom i tržišnom poslovanju. Ne zaboravite, Zastava je bila slavna kada je proizvodila komercijalno oružje. U toj areni uspevala je da proizvede najbolje modele. Samo okrenutost tržištu (konkurenciji i potrošačima) može doneti napredak. Ali, to sigurno i nije projekat Zastave. Trenutno, interes je da se ispumpava novac za privatne džepove. Zastavi želim sve najbolje i da stane na svoje noge, zabrani političarima pristup i uticaj i okrene se velikom svetu u kome će za vredne ruke uvek biti mesta. Možda bi nacionalni muzej oružarstva u zastavi bio dobar korak ka tome.

    1. Vrlo dobra i očigledno kompetentna analiza posrnule Zastave…nedostaje samo tok odlučeno novca…gde teče ta reka i u koje more se uliva…da ne kažem džep?

Ostavite komentar


Ekonomija

Poljoprivrednik Veljković: Pritisak BIA na seljake je ogroman 10

Poljoprivrednik Veljković: Pritisak BIA na seljake je ogroman

Pritisak Bezbedosno informativne agencije (BIA) na seljake je ogroman i nezabeležen od 1945. godine, kada su komunisti došli na vlast i počeli obračun s političkim i ideološkim neistomišljenicima, rekao je danas FoNetu Predrag Veljković iz Udruženja proizvođača mleka i stočara Šumadije i Pomoravlja.

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.