Posle povratka Fijata u Kragujevac, prioritet republičke Vlade biće „podizanje“ Niša i juga Srbije. U zvaničnim razgovorima sa predstavnicima kompanija Simens i Indesit preporučio sam Niš kao destinaciju za velike investicije.

Cilj Vlade je da u Niš dovede velike evropske kompanije iz oblasti automobilske industrije, telekomunikacija, mašinogradnje ili elektronike – izjavio je juče na Niškom investicionom forumu ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

On je rekao da Vlada očekuje da već naredne godine Srbiji budu dostupni krediti Svetske banke, Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i donacija grčke vlade i podsetio da su ta sredstva namenjena za izgradnju autoputeva na Koridoru 10, od Niša do Dimitrovgrada i od Leskovca do Preševa. Prema njegovim rečima, plan Vlade je da se ovi autoputevi grade istovremeno, a radovi bi trebalo da započnu već sledeće građevinske sezone. Dinkić je još kazao da će u drugoj polovini oktobra, biti objavljen i završni tender za RTB Bor, kao i da je 11 svetskih kompanija već podnelo pisma o zainteresovanosti za strateško partnerstvo sa Republikom Srbijom. „Biće to najžešća konkurencija za RTB Bor, jer među 11 kompanija su i pravi giganti u oblasti rudarstva“, istakao je Dinkić.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić pozvao je predstavnike Niša da zajedno sa državom urade ambiciozni plan investicionog razvoja „Niš za budućnost“.

– Očekujem da Niš fokusira svoju energiju na investicije u elektroniku, mašinsku industriju, poljoprivredu, ali i energetiku. Sporazum sa Ruskom Federacijom obezbediće da jedan od dva najveća energetska projekta u Evropi u sledećoj deceniji prođe kroz Niš, koji će biti čvorište i distributivni centar, sa realnim mogućnostima da proizvodi električnu energiju uz pomoć gasa – naglasio je Đelić. On je takođe ukazao da niškom aerodromu predstoji povećanje civilnog saobraćaja, kroz veće učešće domaćih avio kompanija i projekat Otvoreno nebo, ali i robnog saobraćaja kroz izgradnju kargo centra.

Niškom investicionom forumu prisustvovalo je više desetina predstavnika međunarodnih banaka, fondova i stranih kompanija, koje su se interesovale za investiranje u pet infrastrukturnih projekata, kao i 16 projekata preduzeća sa juga Srbije. U toku dana organizovano je 12 sastanaka Niša i Pirota sa potencijalnim partnerima u infrastrukturnim projektima, kao i 62 bilateralna susreta između preduzeća i mogućih investitora. Organizatori NIF su kazali da očekuju da se prvi poslovni ugovori, proistekli iz kontakata na NIF, zaključe „možda već danas“.

Stroga kontrola

Dinkić je kazao da će uskoro uputiti predlog guverneru Narodne banke i ministarki finansija da pod obaveznom supervizijom centralne banke budu sve finansijske institucije koje rade u Srbiji, uključujući i investicione fondove. Prema njegovom predlogu, supervizura NBS ne bi se odnosila samo na komercijalne banke.

Đelić: Ravnomeran regionalni razvoj

Nastojaćemo da stvorimo uslove za ravnomeran regionalni razvoj, što će biti izazov posebno kada je reč o Nišu i jugu Srbije. Činjenica je da Beograd i neke druge opštine imaju jednocifrenu stopu nezaposlenosti, što sa jugom Srbije nije slučaj. Osim toga, broj siromašnih u Beogradu iznosi 3,5 odsto, dok na jugu Srbije broj siromašnih čini 16 odsto stanovništva. Takođe, postoje značajne razlike i u prosečnoj plati između severa i juga zemlje – upozorio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari