Nova ekonomija: Firmama iz BiH skoro milijarda dinara na tenderima u Srbiji – srpskim kompanijama unosni poslovi za ERS i “Jahorinu” 1Foto: Shutterstock/Superstar

Preduzeća iz Srbije uveliko učestvuju u tenderima koji se raspisuju u Bosni i Hercegovini, i obratno. Analiza Nove ekonomije i portala Capital.ba pokazuje da su firme iz BiH u Srbiji učestvovale u nabavkama vrednim milijardu dinara u poslednjih pet godina, dok su podaci za firme iz Srbije u BiH nepotpuni – jer nadležni nisu odgovorili na upite novinara.

Kako prenosi Nova Ekonomija, preduzeća iz BiH dobila su 92 javne nabavke u Srbiji u periodu od 1. januara 2019. do aprila 2024. godine, prema podacima koje je Nova ekonomija dobila od Uprave za javne nabavke.

Njihova ukupna vrednost je veća od milijardu dinara.

Više od četvrtine ovih nabavki – tačno 25 njih – odnosilo se na IT oblast, bilo da se radilo o nabavci, održavanju ili unapređenju softvera, obnovi licenci, tehničkoj podršci i slično.

Inostrane kompanije izjednačene sa srpskim

Kompanije iz inostranstva izjednačene su pred zakonom sa kompanijama iz Srbije u postupcima javnih nabavki, objašnjava za Novu ekonomiju Dragan Dobrašinović, osnivač Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, koji se dugi niz godina bavio javnim finansijama i nabavkama.

“Zakon o javnim nabavkama ne pravi razliku između domaće i strane firme, ne postoje više preferencijali, ne postoji ništa što bi bila prednost domaće firme u odnosu na stranu”, rekao je Dobrašinović.

Jedina razlika tiče se Registra ponuđača, koji vodi Agencija za privredne registre. Radi se o bazi podataka o pravnim licima i preduzetnicima koji dokažu da ne postoje razlozi da budu isključeni iz postupka javne nabavke.

Nova ekonomija: Firmama iz BiH skoro milijarda dinara na tenderima u Srbiji – srpskim kompanijama unosni poslovi za ERS i “Jahorinu” 2
Foto: Shutterstock/CrizzyStudio

Oni mogu da prilože dokaze da su registrovani kod nadležnih organa i da nisu pravosnažno osuđeni za određena krivična dela.

Upis u ovaj registar ponuđačima olakšava učešće na tenderima, jer stvari koje jednom dokažu ne moraju da ponovo dokazuju u svakom postupku javnih nabavki.

Ali u Registar mogu da se upišu samo domaća pravna lica i preduzetnici i predstavništva stranih pravnih lica, rečeno je za Novu ekonomiju u APR-u.

Najveća javna nabavka u poslednjih pet godina u Srbiji koju je dobilo neko preduzeće iz BiH vredela je 160 miliona dinara.

Naručilac posla bila je Elektrodistribucija Srbije

Naručilac posla bila je Elektrodistribucija Srbije (EDS), a radilo se o uslugama podrške i održavanja poslovnog informacionog sistema.

Ugovor je 2022. godine dobilo preduzeće Lanaco iz Banjaluke, zajedno sa beogradskom firmom istog vlasnika. Ova firma je na tenderu ponudila cenu od 116,8 miliona dinara, a sporazum je zaključen do utroška vrednosti okvirnog sporazuma.

Iz Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine nisu odgovorili na pitanja portala Capital.ba koje firme iz Srbije su pobedile na tenderima u BiH, iako im je upit poslat pre više od mesec dana, navodi ovaj portal.

Ipak, pomoću javno dostupnih podataka imali smo priliku da se uverimo da su firme iz Srbije najviše tendera dobile od Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) i od Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“.

Kada je u pitanju Elektroprivreda, brojne firme iz Srbije su dobijale vredne ugovore od ovog javnog preduzeća.

Jedna od njih je Energointeh kibernetika iz Beograda, koja je od Elektroprivrede nedavno dobila 1,5 miliona evra za uspostavljanje servisa za monitoring i zaštitu od potencijalnih sajber napada.

Ceo tekst pročitajte na portalima Nova ekonomija i Capital.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari