Nova kineska fabrika u Zrenjaninu 1Zrenjanin Foto: M. Pudar

U planu je gradnja kineske fabrike tributil fosfata u Zrenjaninu, a Gradska uprava ovog grada objavila je javnu prezentaciju urbanističkog projekta od 24. aprila do 4. maja.

Zbog zabrane kretanja, javni uvid moguć je samo četiri dana tako da će zainteresovana javnost, koja se protivi ekološki nedorživim rešenjima, teško ostvariti uvid.

Nije tajna da se u Banatu kineske investicije posmatraju sa nepoverenjem. Građanska udruženja i poljoprivrednici već duže vreme upozoravaju na kršenje propisa, zbog čega su pisali i Kineskoj ambasadi. Inače, planirano je da kineska fabrika toksičnog tributil fosfata bude locirana na ulazu u

Zrenjaninu, kod Novog groblja. Planirano je da fabriku, čiji je investitor Green Miles Chemicals sa sedištem u Novom Sadu, čine tri proizvodne linije, kapaciteta od po 2.000 tona godišnje sa svim potrebnim pomoćnim i pratećim objektima i instalacijama za rad proizvodnih linija. Projektovani kapacitet fabrike iznosi 6.000 tona na godišnjem nivou.

Kako je navedeno u dokumentaciji, bazni projekat za fabriku tributil fosfata izradio je kineski institut Tianjin Green-Chem-Engineering Chemical Technology Company Limited, koji je projektovao i kompletnu tehnologiju prozvodnje. Glavni proizvodi fabrike biće tributil fosfat i trizobutil fosfat, a sporedni dimetilamin hidrohlorid i hlor butan. Tributil fosfat uglavnom se koristi kao komponenta hidraulične tečnosti i tečnosti za kočnice u avionskoj industriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari