Masovna izgradnja stanova, koja je otpočela rušenjem vojnih objekata i pripremom terena za gradnju na lokaciji beogradske kasarne „4. juli“, najveći je projekat u istoriji srpskog građevinarstva, a država ga je otvorila sa ciljem da omogući prosečnoj porodici da dođe do krova nad glavom.

 Samo u Beogradu živi oko 100.000 porodica koje do sada nisu imale mogućnosti da kupe stan i očekujemo da, ne konkurišući građevinskim firmama nego investitorima koji su do sada držali nerealno visoke cene kvadrata, stvorimo uslove da se to tržište uravnoteži i postane dostupno većem broju građana – rekao je juče ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić na otvaranju pripremnih radova za realizaciju tog projekta.

Posao pripreme lokacije i rušenja zapuštenih vojnih objekata, dobio je beogradski Energoprojekt, na prvom tenderu koji je raspisan po novim pravilima. Ministar je istakao da su time demantovane primedbe o mogućim zloupotrebama zbog skraćenih rokova za izbor najpovoljnije ponude jer je proračun Građevinske direkcije Srbije bio da se taj posao može odraditi za 130 miliona dinara, dok je Energoprojekt ponudio cenu od 99 miliona.

On je dodao i da se privode kraju pripreme za realizaciju sličnih projekata u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, dok je u Beogradu planirana gradnja na još nekoliko lokacija. Osim zanimljive parcele koju poseduje IMT, prema rečima Dulića, juče su počeli i novi razgovori sa Vojskom koja pod sličnim uslovima nudi prostor sada neperspektivnih kasarni u zamenu za novoizgrađene kvadrate namenjene rešavanju stambenih pitanja vojnih lica.

Podsetimo, naselje od 4.578 stanova sa pratećim sadržajima, gradi se na prostoru bivše kasarne koja je zauzimala 43 hektara i 31 ar, a Vojsci bi na ime ustupljene lokacije trebalo da pripadne 21 odsto od ukupne stambene površine. Po završetku glavnog projekta, biće raspisan novi tender za izbor izvođača radova, ali je naglašeno da se očekuje uključivanje građevinskih firmi iz cele Srbije. Do kraja ove godine trebalo bi i da počnu radovi na izgradnji, a prvi stanovi naći će se na tržištu početkom marta 2012. a kompletno naselje trebalo bi da bude završeno do kraja te godine. Konačna cena stanova u prodaji neće prelaziti iznos od 1.290 evra sa PDV-om, a ukupna vrednost projekta procenjena je na 251 milion evra. Od toga, samo će proizvođači građevinskih materijala moći da računaju na plasman vredan oko 133 miliona evra. Procenjuje se, takođe, da će direktno i indirektno na projektu biti uposleno oko 30.000 radnika.

Protest

Početak rušenja objekata koji su pripadali kasarni „4. juli“ pratio je protest oko 30-ak bivših vlasnika tog zemljišta, koji su bez imovine ostajali od 1951. godine, kada su njihove parcele nacionalizacijom, oduzimanjem ili ugovorima o zakupu preuzete za potrebe Vojske. Oni su zahtevali da im se zemljište vrati ili isplati odgovarajuća nadoknada. Ministar Oliver Dulić podsetio je da će to pitanje biti rešeno donošenjem zakona o restituciji. „Niko nema pravo da nas optužuje zbog nepravde koja je naneta bivšim vlasnicima jer smo mi zemljište otkupili od Vojske pod tržišnim uslovima“ rekao je on i dodao da ima razumevanja za njihove zahteve, ali da im savetuje da pravdu potraže regularnim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari