Rudarsko topioničarski basen Bor je za Srbiju jedna od najvažnijih kompanija, i zato njen najvažniji projekat, nova topionica, mora da bude završena u roku koji je obećan, do kraja ove godine – izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nakon obilaska borskog kombinata bakra.


– Naša obaveza je da idemo u korak sa svetom i da ovo bude jedan od najboljih, ako ne i najbolji evropski rudnik, zato što bez RTB Bor nema ni istočne Srbije. Država će podržati uzimanje dodatna 63 miliona evra za završetak nove topionice i svih pratećih fabrika koje su predviđene projektom, a RTB Bor će taj novac obezbediti putem kreditnog zaduženja. Znam da će zbog strukture vlasništva borske kompanije to biti teško bez dodatnih garancija Vlade Srbije, ali mi ćemo tražiti da te garancije ne utiču na povećanje javnog duga Srbije. Državu nećete čekati, ona će svoj deo posla obaviti, ali morate i vi biti brži – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima Bor je grad velikih mogućnosti, te će ubuduće od menadžmenta RTB Bor tražiti veću odgovornost, disciplinu i ozbiljnost.

S obzirom da je borski kombinat bakra bio jedan od od najvećih izvoznika, a rezerve od 1,3 milijardi tona rude govore o velikom potencijalu ove kompanije, država će pratiti u korak RTB Bor, rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović, ističući da su nova topionica i fabrika sumporne kiseline jedini način da Bor ima zdravu sredinu i da ljudi ovde zdravo žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari