Ne želeći da putem medija razgovaraju o modelu privatizacije RTB Bor i izgradnji nove topionice, tim za modernizaciju topionice RTB Bor pozvao je vlasnika Ist pointa Zorana Drakulića na direktne pregovore. Stručnjaci borskog basena slažu se sa Drakulićevom konstatacijom da tehnologija u topionici ne zadovoljava ekonomske i tehnološke kriterijume, ali podsećaju i na to da se Drakulić, ne tako davno, zalagao da RTB Bor ostane u većinskom državnom vlasništvu a da je sada protiv te opcije kao i za „zatezanje“ stare topionice u Boru.

– U RTB Bor je do sada urađeno više analiza usmerenih za poboljšanje ekonomskih i ekoloških paramatera. Te analize pokazuju da rekonstrukcija pojedinih delova topionice kao i neke od tehnoloških inovacija mogu samo malo da poprave loše stanje. I ne samo da se sa 30 miliona dolara ne može „zategnuti“ stara topionica, kako predlaže Drakulić, nego se ni sa „zategnutom“ topionicom ne može povećati iskorišćenost sumpor-dioksida na 95 i bakra na 98 procenata. Problem pogotovo neće biti rešen kupovinom polovne topionice – tvrde u timu za modernizaciju topionice RTB Bor na čijem je čelu direktor projekta Blažo Lekovski.

Osim toga, rukovodstvo borskog basena kao i reprezentativni sindikati smatraju da u kombinatu bakra nema viška radnika kao što tvrdi Zoran Drakulić. „O višku zaposlenih se ne može govoriti ni posle uvođenja nove autogene tehnologije niti se sa 2.500 radnika može proizvoditi 60.000 tona bakra godišnje“, smatra predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije RTB Bor, Dragan Aleksić, navodeći da će se sindikati, ukoliko bude tehnološkog viška zaposlenih, zalagati za poštovanje principa dobrovoljnosti za odlazak iz preduzeća.

Ekonomski neopravdanim u RTB Bor smatraju i Drakulićev predlog da se majdanpečki i borski koncentrat bakra vozi i prerađuje u topionici u Bugarskoj jer bi, kako kažu, transportni troškovi mnogo opteretili cenu koštanja tone bakra. Osim toga, bez topionice i topioničkih dimnjaka Bor više ne bi bio Bor, a borski kombinat bakra sa više od stotinu godina tradicije sveo bi se samo na rudarstvo bez finalnog proizvoda (bakar i plemeniti metali), a to ne bi bilo dobro ni za Timočku Krajinu, ni za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari