Narodna banka Srbije juče je počela da objavljuje na svom veb-sajtu visinu zatezne kamate za dinar i druge valute kojima se trguje na međubankarskom deviznom tržištu, kako je propisano novim Zakonom o zateznoj kamati, koji je juče i stupio na snagu.

 Zatezna kamata se prema novim propisima obračunava kao zbir referentne stope centralne banke koja izdaje valutu za koju se kamata obračunava i osam procentnih poena. Tako u ovom trenutku zatezna kamata na dinare iznosi 19,25 odsto godišnje, budući da je referentna stopa NBS 11,25 odsto.

Novi način obračuna zatezne kamate uveden je pošto je prethodno, jula ove godine, Ustavni sud Srbije presudom utvrdio do sada važeću zateznu kamatu kao neustavnu. Do tada je zatezna kamata obračunavana primenom konformne metode, odnosno zaračunavanjem kamate na kamatu, dok je odlukom Suda ustanovljen prost interesni račun kao jedini valjani način obračuna. Posle toga je Narodna skupština donela zakon kojim je precizirala nov način obračuna u skladu sa Ustavom.

Prema podacima NBS, trenutno zatezna kamata na evre iznosi 8,75 odsto, na dolare 8,13, a na funte 8,50 procenata.

Zatezna kamata primenjuje se u mnogim slučajevima kada dužnik kasni sa izmirivanjem svojih obaveza prema poveriocu, kao prilikom neplaćanja računa za struju ili često kod dugovanja bankama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari