Novac za geneksovce tek po završetku svih sudskih procesa 1foto Aleksandar Roknić

Bivši zaposleni u firmama Generaleksport i ICG dobili su tek treći deo novca koji im pripada na osnovu socijalnog programa, za šta su se uslovi stvorili još pre 13 godina, kada je veći deo imovine ovih firmi prodat.

Većina od 5.000 radnika koliko ih je bilo zaposleno u ta dva preduzeća prijavila se za socijalni program od 200 evra po godini staža, a za sada im je isplaćeno nešto više od 30 odsto ili 1,4 milijarde dinara, dok je za isplatu ostalo još 3,27 milijardi dinara.

U Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika za Danas kažu da je za poverioce kojima su potraživanja osporena i koji su pokrenuli, odnosno nastavili ranije započete parnične postupke, u skladu sa Zakonom o stečaju, izdvojen i rezervisan iznos od više od 20 milijardi dinara, u srazmeri određenoj rešenjem o glavnoj i delimičnoj deobi do pravnosnažnog okončanja parničnih postupaka.

„Nakon pravnosnažnog okončanja parničnih postupaka, u zavisnosti od ishoda parničnih postupaka a ukoliko bude slobodnih sredstava stečajni upravnik će ista raspodeliti u skladu sa zaključkom o utvrđenim potraživanjima“, ističe se u odgovoru Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

U ALSU podsećaju da je marta 2016. otvoren stečaj nad kompanijom ICG i da su potraživanja bivših zaposlenih po osnovu socijalnog programa priznata Zaključkom o utvrđenim potraživanjima i razvrstana u treći isplatni red.

„U toku stečajnog postupka, na osnovu rešenja o glavnoj deobi iz aprila 2019. i o delimičnoj deobi od januara 2021. isplaćeno je poveriocima čija su utvrđena potraživanja svrstana u drugi isplatni red 100 odsto utvrđenih potraživanja, dok su stečajni poverioci iz trećeg isplatnog reda namireni u procentu od 30,40 odsto utvrđenih potraživanja“, kažu u ALSU.

Stečaj u Geneksu pokrenut je, kako navode, novembra 2015. godine, a Privredni sud u Beogradu je februara 2016. odredio „unovčenje celokupne imovine stečajnog dužnika radi sprovođenja postupka bankrotstvom“.

Potraživanja bivših zaposlenih ove firme su po osnovu socijalnog programa takođe priznata, napominju u ALSU, i razvrstana su u treći isplatni red.

„Stečajni upravnik će nakon unovčenja stečajne mase, pristupiti izradi nacrta rešenja o glavnoj deobi i namirenju stečajnih poverilaca“, ističu u Agenciji.

Radnicima ICG i Geneksa trebalo je da bude isplaćeno 200 evra po godini staža još 2009. kada su se prodajom imovine Bloka 20 i hotela Grand i Konaci na Kopaoniku stvorili uslovi za to. Trebalo je 10 godina da prođe da bi se radnicima isplatio samo deo od više od 20 milijardi dinara koliko je tada bilo na namenskom računu.

Radnici tvrde, što su u nekoliko navrata rekli i Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, kao i stečajnom upravniku ICG, da je u „slučaju Geneks i ICG“ očigledno učinjeno niz protivzakonitih postupanja od strane merodavnih državnih institucija i sudova, kao i da nije primenjena postupnost u primeni odgovarajućih zakona o privatizaciji, restrukturiranju, stečaju, obligacionim odnosima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari