„Dok devojčica prodaje krofne, činovnici se dobacuju milionima evra“: Zašto je novac za nabavku rudarske opreme otišao na izgradnju Hrama?

Ostavite komentar


  1. Sram vas bilo kad god imate priliku napadate crkvu,koliko para se pokrade uz elektroprivrede od lokala do veliki igraca moze da vam kaze svaki elektricar.Vi ste na istom placenickom spisku ko i vlast,pa ste jos gora bagra.Crkva je ta koja je odrzala i stvorila ovaj narod i drzavu koju vi i oni svesrdno izdajete.Sram vas bilo selite se kod pape

  2. Ispada da je glavni problem loše planiranje! Ja naprimer mislim da treba potpuno obustaviti sva davanja crkvi. Neka pomažu i grade ktitori i bogati vernici. Od sredstava poreskih obveznika finansirati kulturu i obrazovanje.

  3. SPC je invalidsko pomagalo invalidnoj vlasti, a rudari će se moći pomoliti bogu pre nego što uđu u jamu, pa im oprema i nije potrebna.

  4. Zašto bi svi snosili trošak izgradnje hrama SPC? Ima ateista,katolika,muslimana i ostalih koji ne pripadaju SPC. Vernici koji žele takav hram neka se prijave i plaćaju crkvu. Tako je u EU.

  5. Da crkva ne reaguje na ovakvo bahato i nemoralno ponašanje vlasti.Dobiju pare i divno, patrijarh zaboravi šta su hrišćanske vrednosti .

  6. Ne sporim činjenicu da su sredstva potrošena za izgradnju hrama relocirana iz dela budžeta namenjenog energetici, ali nemojte praviti direktnu vezu izmedju planiranih troškova budžeta (u ovom slučaju oprema za površinski kop), i onoga za šta će se ta sredstva u stvarnosti i koristiti. Moguće je da su ta sredstva bila rezerva u budžetu zbog povećane cene električne energije na svetskom tržištu pa su naknadno postala „višak“ jer berzanske cene energije dramatično padaju u odnosu na prošlogodišnje procene. Ukratko, nije dobro praviti naslove tipa „energija za religiju“ jer to onda diskusiju o ovoj temi svodi na banalnosti.

  7. Hram jeste jako lep, al mogao je komotno da bude jedno 20-30% manji. Zamisli jedna nerazvijena kraljevina Jugoslavija hoće da pravi najveći Hram na svetu, malo je reći da je to preambiciozno. Sveca bi ispoštovala i manja zgrada.

  8. @Braca: A da ti malo prestaneš sa duvanjem tamjana i preostalim ganglijama prihvatiš da niti se svi ložimo na SPC bajke, niti nam je drago retro delovanje betmena, dok bar ne promenite Ustav i izbrišete i formalno sekularnost iz njega? M? Nije teško.

  9. Zato sto nema zakona, pa ni drzave, zato sto nemamo pojma ni o cemu, sve sto “znamo” naucili smo iz propagande, a znanje je ravno izdaji.

  10. Ne bih rekao da niko nije protiv trošenja novca na hramove u koje dolazi sve manje naroda, da bi bradonjama koje rade za službe bezbednosti bilo lepše „u zlatu i kadifi“. Lično, sa onima koji špijuniraju i cinkare građane, koji se prave blesavi kad deca optužuju za pedofiliju, kad monasi ukazuju na gej orgije pod krovom crkve, ne želim da imam ništa. Zbog takvih i sličnih neljudi, da mi sutra ne natovare da plaćam još neki porez jer sam verujući, izjasnio sam se kao ateista.

  11. CRKVA SE NEBI TREBALA FINANSIRATI IZ BUDŽETA, ALI SU POPOVI ALAVI BILI I OSTALI.

  12. @Braca Sram tebe bilo što ne vidiš propast institucija i pljačku budžeta na svakom koraku. Sav taj novac će završiti u ptivatnim džepovima, crkva je samo „izvođač radova“. Crkva je izdala ovaj narod!

  13. Vlada pravilno rasporedjuje.
    Kako je to nerazumevanje I pitanje sto se pare prebacuju crkvi od rudnika.
    Pa ko ce da Cita opera kad Ginu rudari.

  14. bolesni da bolesnike ne može biti ..prema izveštaju naj više novca ima nis..eps..pa crkva..puna je puna novca, i sada isti i dalje traže novac , dno dno dna, i jos su počeli da naplaćuju ulaz u taj crkveni objekat…dno..dno…..

  15. Dok Crkva gradi sebi spomenik od naših para, porodice u Srbiji grade nadgrobne spomenike za najbliže od svojih para, jer za lečenje nisu imali.

    Hrist je govorio da je svako telo hram, i da zidovi ne znače ništa.

  16. Neka se lepo uvede crkveni porez za vernike, pa neka svako daje svojima. Onima koji se izjasne kao ateisti i agnostici, ne treba uzimati ni dinara.
    Zašto bih ja davala svoje pare ako ne verujem u sve to. Od mene neće dobiti ni prebijene pare!

  17. Zašto ljudi ne glasaju za opoziciju i zašto se groze da izadju na izbore i daju svoj glas za promenu vlasti. Pa zato što povezujete babe i žabe. Ne vidite kako se krade kapom i šakom, ali sve što je negativno povežete sa pravoslavnom crkvom.
    Para ima, ne treba ni jedno dete da prodaje krofne, samo treba malo manje da se krade, a to nema veze sa izgradnjom hrama koji su i oni Titovi izrodi branili godinama. Dete treba da se leči, a takođe i hram treba da se izgradi.

  18. i Hrvatska je u EU, pa proverite kako se kod njih finansira crkva…

  19. Doris
    Да будемо реални, у земљи са већинским становништвом муслиманске вере, нисам сигуран да су широке руке када се дају паре за верске објекте других вероисповести, то никад и не може и неће да се деси. Већинска вера да тако кажем, има привилегије и то домаћинске. А да Вас нешто приупитам у вези узимања Ваших, мојих, наших пара а да нас нико не пита дали ми пристајемо на то или не. Видите Doris не знам колико имате година, ја 55, и живео сам у времену када су се станови делили и шаком и шаком. Прича је било тада да кад неки од му…оња кога су ословљавали са „важан друштвено политички радник“ треба да окречи стан који је добио за џабе, једноставно промени тај стан, добије други и то је. Doris, живим на селу, у кући, немам стан. Мом покојном оцу су узимали паре и трпали у заједнички фонд из кога су се правили а затим делили станови, и важним друговима а и обичној раји. Вук сит и овце на броју. Мој отац је подигао кредит, који је морао да врати, да прави кућу, морам да признам обезвређен, с уједно су му узимали паре за стамбени фонд, с нису га питали дал’ ‘ оће да да или неће. Стан није добио да поновим а паре су му узимали. И мени исто кад сам почео да радим’ 88-ме. Нико ме није питао дал’ их добровољно дајем или не. Тако је вероватно и великом броју земаља, немамо само ми ту ексклузиву. Doris, наћи ће они начин да завуку руку у наш џеп, свиђало се то нама или не

  20. @Braca…. prvo je bila Crkva pa je onda nastao narod po tvome …. ajde molim te, opasno si malo pogresio….

  21. @pc: A sta ce ti hram? Da bi verovao u Boga ne treba hram. To sto ces ici u hram, nece te ciniti vecim vernikom. To su samo ljudske gluposti ..

  22. Pogledajte u kavim se đipvima voze vladike eparhija. Gde ide novac koji popovi uzimaju za krštenje, venčanje i opelo a kreće od 100 do200 evra kada svete vodicu za vaskrs slavu od 10 do 20 evra .U jednom manastiru sveća bila 500din sada 1000din kada završe službu idu sa korpom i uzimaju od vernika nekolio stotina sveća. Jesam veernik treba da se fikalizuje.Da se zna kuda ide ogroman novac.kao što su seljaka fisklizovali.A što setiče ovih na vlasti otimaju od naroda pogledajte račune svih komunalni usluga koliko je stavki izmsljeno .Trba im da ministrima kupe odela jakne šlemove sa imenom .

  23. Danas je Srbija platila dva miliona evra za vajld karte Evroligi, za dva naša košarkaška kluba. Eto.

  24. Srecno braco rudari…Ubuduce treba samo da platimo po 300 dinara da udjemo u hram SV Save i da se pomolimo Bogu…Jer Bozja pomoc nam.je itekako potrebna u nedostatku para za zastitnu opremu..Oni koji su nas novac dali crkvi ne idu pod zemlju i ne sekiraju se hoce li se otud vratiti zivi..Ili jos gore bez ruke ili noge..Bitno je da ima para za zlatne krune i svecnjake a pumpe za vodu za rudare liftovi. odroni i metan u jamama nisu bitni

  25. Zivo me zanima, sta ce se desiti kad se promeni vlast. Nadam se da ce te onda dobiti novac…. Da li ce borba biti ista….

  26. Zato što je SPC perionica novca za prethodne i aktuelnu vlast.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.