Predstavnici pobunjenih radnika „Ratka Mitrovića“, ovdašnjih sindikata i lokalne samouprave razgovarali su juče u Beogradu o zahtevima koji su uslov da 40 radnika prekine štrajk glađu u kome se nalaze više od nedelju dana.

Delegaciju iz Kragujevca primio je ministar za rad Rasim Ljajić a glavna tema razgovora bila je mogućnost da se isplate zaostale zarade i poveže radni staž zaposlenima čija je firma prošlog meseca otišla u, kako tvrde, namerno izazvan stečaj.

– Predloženo je da nam se dve i po ovogodišnje zarade isplate iz Fonda solidarnosti, a da nam ostale zaostale plate, iz 2009. i 2010, obezbedi vlasnik preduzeća Dragoljub Pantić, i to naplatom dugova, od nekih 25 miliona dinara, koje grad ima prema njemu. Radnici koji već danima protestuju gladovanjem prihvatili su taj predlog i sad čekamo realizaciju načelnog dogovora u Beogradu. To znači da gradska uprava izmiri obaveze prema Pantiću, kako bi, potom, on nama isplatio zaostale zarade – rekao je juče po povratku iz Beograda za naš list predsednik Sindikata u „Ratku Mitroviću“ Predrag Radović. On je napomenuo da je na sastanku kod Ljajića dogovoreno i da se doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje, od avgusta 2009. do uvođenja stečaja, uplate iz stečajne mase.

Iako su prihvatili dogovor, štrajkači poručuju da, uprkos sve ugroženijem zdravlju, neće okončati protest gladovanjem sve dok im ne budu isplaćene zaostale zarade, i to na način koji je juče predložen u Ministarstvu rada i socijalne politike.

Podsetimo, kragujevačka građevinska firma „Ratko Mitrović“ privatizovana je sredinom 2007., kada ju je, na aukciji kupio vlasnik ovdašnje privatne firme „Neimar“ Dragoljub Pantić. Pre mesec dana u firmu je uveden stečaj a sindikat i radnici tvrde da je vlasnik to učinio namerno. Oni su, pre stupanja u štrajk glađu, na koji se odlučilo 40 od 120 zaposlenih, predali policiji obimnu dokumentaciju za koju tvrde da dokazuje malverzacije bivšeg vlasnika. Jedan od uslova za prekid štrajka je i informacija o rezultatima policijske kontrole poslovanja privatizovane i matične firme Pantića.

Država treba da uvede finansijsku disciplinu

Kragujevac – Republički ombudsman Saša Janković izjavio je da će tražiti od države da uvede finansijsku disciplinu za poslodavce koji ne uplaćuju doprinose. Nakon razgovora sa radnicima preduzeća u stečaju „Ratko Mitrović“ koji osam dana štrajkuju glađu, Janković je rekao da će pokrenuti inicijativu za donošenje takvog zakona. „Pokrenuću i formalno inicijativu da se usvoji zakon po kome će svako ko ima radnu knjižicu i iz nje se vidi da je stekao uslov za penziju, i imati to pravo, a država je ta koja će morati da prinudi poslodavce da uplaćuju u penzioni fond“, rekao je Janković i dodao da je pre tri godine pisao Skupštini Srbije o ovom problemu, ali da niko nije reagovao. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari