Nove traktore i mehanizaciju grad subvencioniše sa 600.000 dinara: U Kragujevcu uručena rešenja za podsticajna sredstva u poljoprivredi 1Foto: Grad Kragujevac

 

Članica Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela i grada Kragujevca dr Snežana Živanović Katić, uručila je danas rešenja za podsticajna sredstva u poljoprivredi

U 2024. godini iz budžeta grada izdvojeno je 80 miliona dinara za podsticajne mere i subvencije poljoprivrednim proizvođačima u visini od 30 do 100 posto od vrednosti investicije.

Za 458 rešenja koliko je i podneto zahteva do sada, utrošeno je 54 miliona iz agrarnog budžeta. Konkursi i javni pozivi će biti otvoreni do utroška sredstava, a iz Odeljenja za poljoprivredu, ruralni razvoj i robne rezerve očekuju da oko hiljadu domaćinstava dobije podsticajna sredstva za neki od devet javnih poziva.

– Grad Kragujevac je početkom maja raspisao javne pozive za podsticaj iz oblasti poljoprivrede i to za nabavku traktora, priključnu traktorsku mehanizaciju, za plastenike, podizanje višegodišnjih zasada voćaka, opremu za navodnjavanje, za nabavku priplodnih grla goveda, ovaca i svinja, za opremu u stočarstvu, za opremu u pčelarstvu, regres za reproduktivni materijal i regres za osiguranje useva i plodova, istakla je dr Živanović Katić.

Ona je napomenula i da je do sada podneto 458 zahteva od kojih je nešto više od 250 za kupovinu novih traktora i priključne mehanizacije koje grad subvencioniše sa 600.000 dinara po gazdinstvu.

Danas je u zgradi Gradske uprave uručeno 46 takvih ugovora, a dr Živanović Katić je ovaj podsticaj ocenila jedinstvenim jer bespovratnim sredstvima, Grad pruža veliku pomoć poljoprivrednicima.

Pored mehanizacije, kragujevački poljoprivrednici su aplicirali za opremu u stočarstvu i pčelarstvu, kupovinu priplodnih grla.

– Ubuduće ćemo posebno apelovati na poljoprivrednike da osiguraju svoja domaćinstva i useve, budući da nestabilne vremenske prilike nanose štetu poljoprivrednim kulturama. Osiguranje je jedini način da se poljoprivredno domaćinstvo zaštiti od gubitka plodova i useva, kazala je Živanović Katić i izrazivši nadu da će agrarni budžet narednih godina biti veći.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari