Dosadašnji direktor Narodne biblioteke, Dejan Ristić, za koga se pre imenovanja Ivana Tasovca spekulisalo da će biti novi ministar kulture, postavljen je za državnog sekretara u tom ministarstvu, saopšteno je juče posle sednice Vlade na kojoj je bio paket novih imenovanja.

Ristić je rođen 1972. godine, diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a trenutno je na doktorskim studijama. Autor je većeg broja knjiga i naučnih radova uključujući i „Oduzimanje, devastacija i narušavanje imovine SPC na području sadašnje eparhije šumadijske“, „Obnova spomenika oslobodilačkih ratova“ i „Jugoslovenska kulturna politika u sferi likovnih umetnosti u prvim godinama posle raskida sa Informbiroom“. Bavio se istraživanjem Holokausta i član je nacionalne delegacije Srbije pri radnoj grupi za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja, sećanja i istraživanja Holokausta. Inicijator je uspostavljanja Nacionalnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu (16. decembar).

Sa jučerašnje sednice Vlade interesantna je i promena na čelu Uprave za borbu protiv pranja novca, jer je usledila svega nekoliko nedelja nakon što je dosadašnji direktor, Aleksandar Vujičić, na radnom doručku novinarima priznao da je ta institucija bila zatvorena i obećao da će ubuduće saradnja sa medijima biti bolja. Na njegovo mesto je, međutim, postavljen jedan od prvih saradnika, Milovan Milovanović, koji je bio načelnik odeljenja za međunarodnu saradnju, pravne i finansijsko-materijalne poslove u toj instituciji. Milovanović je autor više stručnih članaka i studija o pravnoj regulativi vezanoj za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

I Uprava carina promenila je čelnika jer je za direktora postavljen Miloš Tomić, dosadašnji direktor Transnafte, a ranije direktor u Srbijagasu. On je bio i predsednik Upravnog odbora NIS-a, a radio je u regionalnoj privrednoj komori Novi Sad, ADF-u, Srbijavodama i Hidroinvestu DTD. Rođen je 1971. godine u Novom Sadu, a diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu.

Na upražnjeno mesto prvog čoveka Transnafte postavljen je Tomislav Basta koji dolazi sa mesta predsednika Upravnog odbora tog preduzeća. Ovaj inženjer mašinstva iz Novog Sada od 2005. je bio najpre član Upravnog odbora Transnafte, a u isto vreme je radio u sektoru kvaliteta i tehničke podrške NIS-Gasa. Basta je nakon toga prešao u Srbijagas gde je bio na čelu razvojnih usluga i upravljanja kvalitetom. Član je Narodne partije Maje Gojković u kojoj je obavljao funkciju predsednika Saveta za energetiku. Narodna partija se prošle godine utopila u Srpsku naprednu stranku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari