Pivovarna Laško, najveći akcionar slovenačkog Merkatora zbog ogromnih dugova donela je konačno odluku o prodaji ovog trgovinskog lanca Agrokoru, konkurentskoj kompaniji hrvatskog tajkuna Ivice Todorića, čija je ponuda od 832 miliona evra bila previše dobra da bi mogla da je odbije. Povezivanje ove dve grupe, kojim će biti stvoren najveći balkanski trgovinski lanac, dovešće i do ozbiljne koncentracije u maloprodajnom sektoru Srbije, gde će Merkator i Idea, koja posluje kao ogranak Agrokora, postati jedna firma.

Međutim, u poslednji momenat pred najavljeno potpisivanje ugovora o prodaji došlo je do neočekivanog obrta, koji preti da obori ili makar odloži čitavu transakciju.

Do sada nepoznata američka kompanija Itons kapital, bez ikakve prethodne najave preksinoć je objavila nameru da preuzme Pivovarnu Laško. Slovenački zakon određuje da u situaciji kada postoji ponuda za preuzimanje akcija neke firme, njen menadžment sme da preduzima samo tekuće poslove, čime su poverioci Pivovarne odjednom sprečeni da njene akcije prodaju Todoriću.

Budući da se još ne zna ko stoji iza Itons kapitala, u slovenačkim medijima se spekuliše da je u pitanju pokušaj da se cela transakcija odloži, a pojedini analitičari čak sumnjaju da će do prodaje i doći u dogledno vreme. U svakom slučaju, odluka Nadzornog odbora Pivovarne o prodaji odložena je za najmanje 15 dana.

Budući premijer Slovenije Zoran Janković, inače bivši dugogodišnji direktor Merkatora, koji je u vreme njegovog mandata beležio najbolje poslovanje, izjavio je da tu kompaniju ne bi trebalo prodavati hrvatskom konkurentu, već da bi najbolje bilo da se kompanije spoje tako što bi Agrokor i Merkator međusobno razmenili akcije, pri čemu bi Evropska banka za obnovu i razvoj završila sa udelom od deset do 15 odsto u ova dva lanca. Janković je kritikovao i ponašanje Nove ljubljanske banke, ocenivši da njena uprava već duže vreme ne obavlja dobro poverenu joj funkciju. Odmah posle toga direktor NLB-a Božo Jašović podneo je ostavku, ne obrazloživši svoju odluku. Ekonomista Dragovan Milićević, saradnik portala makroekonomija.org kaže da će u slučaju spajanja Merkatora i Agrokora jedina posledica na našem tržištu biti dalje ukrupnjavanje maloprodaje.

– Dva velika sistema će se pretvoriti u jedan još veći, pošto Agrokor u Srbiji neće Ideji pripojiti samo Merkator, već i sve lance koje je slovenački gigant do sada preuzeo u Srbiji, odnosno Familiju i Rodić. Ipak, sigurno je da će ova transakcija uspešno proći proveru Komisije za zaštitu konkurencije, budući da bi zajednička kompanija imala tržišni udeo od oko 31 do 32 procenta, što je manje od onoga što ima Delez, a ta kompanija je dobila odobrenje Komisije za kupovinu Maksija – zaključuje Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari