Novi investicioni paket EU za Zapadni Balkan od 1,2 milijarde evra, za Srbiju pare za prugu na Koridoru 10 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Evropska komisija najavila je danas šesti investicioni paket u sklopu Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan za koji se očekuje da mobiliše 1,2 milijarde evra investicija.

Nove investicije odnose se na tri prioriteta Ekonomskog i investicionog plana – životnu sredinu i klimu, održivi transport i podršku poslovnom sektoru.

U sklopu prvog je predviđena obnova infrastrukture za vodosnabdevanje i kanalizaciju u Crnoj Gori i BiH, kod drugog je reč o napretku na železničkoj infrastrukturi na Koridoru X, uz brzu vezu Beograd – Velika Plana koja omogućava brži protok putnika i tereta u regionu, a kod trećeg prioriteta reč je o pokretanju novog fonda za inovacije i zelenu transformaciju preduzeća u regionu.

Iz paketa će biti podržano ukupno osam novih investicija u vodosnabdevanje i kanalizaciju, tretman otpadnih voda i železnički transport, kao i inovacije i zelenu transformaciju malih i srednjih preduzeća.

Komisija je saopštila da će investicije biti realizovane u tesnoj saradnji sa partnerima sa Zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da se ovim paketom od 1,2 milijarde evra kvalitetnom infrastrukturom jača regionalna povezanost.

„Naši zapadnobalkanski partneri grade njihovu evropsku budućnost. Te investicije, uz neophodne reforme i pristup jedinstvenom tržištu, pripremiće ekonomije naših partnera da se priključe Uniji“, istakla je Fon der Lajen.

Investicioni paket uključuje 300 miliona evra grantova EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose ekonomija Zapadnog Balkana, saopštila je Komisija.

Paket je, navodi se, podržao Operativni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) na sastanku 1-2. jula.

Cilj Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan (2021-2027) je da podstakne dugoročni oporavak, ubrza zelenu i digitalnu tranziciju i ojača regionalnu saradnju i konvergenciju sa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari