Srbija je Iraku otpisala dug od oko 2,5 milijardi dolara. Dogovor o otpisu iračkog duga Srbiji postignut je posle dvomesečnih pregovora, saopštilo je ovih dana iračko Ministarstvo odbrane. Mada se u informaciji Ministarstva odbrane Iraka ne navodi kad su vođeni ti pregovori, upućenima u tu problematiku poznato je da je irački ministar odbrane general Abdul Kadir prošle godine, u nekoliko navrata boravio u Srbiji, gde je sa nadležnima za vojnu industriju pregovarao o ponovnom izvozu srpskog naoružanja i vojne opreme u Irak.

Srbija je Iraku otpisala dug od oko 2,5 milijardi dolara. Dogovor o otpisu iračkog duga Srbiji postignut je posle dvomesečnih pregovora, saopštilo je ovih dana iračko Ministarstvo odbrane. Mada se u informaciji Ministarstva odbrane Iraka ne navodi kad su vođeni ti pregovori, upućenima u tu problematiku poznato je da je irački ministar odbrane general Abdul Kadir prošle godine, u nekoliko navrata boravio u Srbiji, gde je sa nadležnima za vojnu industriju pregovarao o ponovnom izvozu srpskog naoružanja i vojne opreme u Irak. Otuda se s razlogom pretpostavlja da je dogovor o otpisu iračkog duga Srbiji postignut u okviru pregovora o ponovnom izvozu srpskog naoružanja u Irak. U tim pregovorima, podsetimo, dogovoreno je da domaća vojna industrija u narednom periodu u Irak izveze naoružanje i vojnu opremu, vrednu oko 235 miliona dolara.

Krušik ugovorio novi izvozni posao u Irak

Valjevo – Fabrika Namenska proizvodnja u sastavu valjevskog Krušika izvezla je u 2007. godini robu u vrednosti oko 9,5 miliona dolara, rekao je juče generalni direktor te kompanije Jovan Davidović. On je u razgovoru sa novinarima naveo da je u 1998. godini izvoz iznosio 4,8 miliona dolara. Davidović je rekao da radnici Krušika pripremaju ugovoreni izvozni posao za Irak, vredan 32 miliona dolara. Taj posao će biti realizovan u okviru nedavno sklopljenog ugovora odbrambene industrije Srbije sa Irakom čija je vrednost 235 miliona dolara. Krušik će u Irak izvoziti mine za minobacače nove generacije, koje trenutno proizvodi u saradnji sa partnerima iz Bugarske, Rumunije i Bosne i Hercegovine.

Član Upravnog odbora Zastava Oružja Vlada Vučković tvrdi, međutim, da informacija o tome da će domaća vojna industrija da otpiše dug Iraku nije sasvim pouzdana. O tome će se tek razgovarati na nadležnim mestima, rekao je Vučković za Danas.
U Zastava Oružju kažu da je SDPR od te fabrike zatražio saglasnost za otpis iračkog duga prema kragujevačkim oružarima. U Zastavinoj fabrici oružja, takođe, demantuju saopštenje iz Vlade Srbije „da su se svi poverioci saglasili sa otpisom potraživanja od Iraka, naglašavajući da se ta firma još nije izjasnila kad je pomenuti zahtv SDPR u pitanju. „Stav o otpisu iračkog duga našoj fabrici biće, najverovatnije, donet narednih dana“, kažu za Danas u Zastava Oružju i dodaju da irački dug kragujevačkoj fabrici iznosi nekoliko miliona dolara. Zastava, inače, na ime ranije izvezenog oružje, uglavnom u zemlje trećeg sveta, od države, koja je bila garant tih poslovnih aranžmana, potražuje ukupno 58 miliona dolara. Jedan od sagovornika Danasa iz Zastave Oružja kaže da zvuči nelogično da domaća vojna industrija otpusuje dug Iraku, a već je ugovorila izvoz naoružanja i vojne opreme u vrednosti od 235 miliona dolara. No, logiku u ovako napravljenom poslovnom aranžmanu sa iračkim Ministarstvom odbrane treba tražiti, tvrdi on, u činjenici da Irak nije u mogućnosti da srpskoj vojnoj industriji vrati dugove za ranije izvezeno oružje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari