Đedović Handanović: Novi kolektivni ugovor za zaposlene Elektrodistribucije Srbije 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas izmene kolektivnog ugovora za „Elektrodistribuciju Srbije“ kojom se povećava vrednost radnog sata za oko 8.600 zaposlenih u ovom preduzeću, saopštilo je MRE.

Ministarka je istakla da „Elektrodistribucija Srbije“ ima ključnu ulogu da građani imaju sigurno i kvalitetno napajanje električnom energijom, sa manje kvarova i prekida u snabdevanju i da je zajednički cilj države, poslovodstva, zaposlenih, sindikata da EDS dalje jača, da mogu da zadrže i privuku kvalitetne kadrove, ali i da kao kompanija posluju efikasnije.

„Danas smo, nakon pregovora sa sindikatima potpisali izmene kolektivnog ugovora kojima se od juna povećava vrednost radnog časa. Računajući povećanje koje je već realizovano od januara i ono koje sledi od juna, ukupno povećanje prosečne neto zarade u odnosu na prošlu godinu u „Elektrodistribuciji Srbije“ iznosi oko 10 odsto. Očekujem da zaposleni nastave marljivo i vredno da rade kako bi energetski sistem bio stabilan“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je naglasila da ukupna vrednost planiranih investicija i onih koje su toku u EDS iznosi blizu pola milijade evra i da je ponosna na rezultate koji su ostvareni za kratko vreme. 

„Za manje od godinu dana obnovljeno je više od 2.500 kilometara niskonaponske mreže, zamenjeno više od 730 transformatora, a 34.000 drvenih stubova zamenjeno je betonskim. Od oktobra 2023. ugrađeno je više od 310.000 pametnih brojila iz donacije EU. Nastavićemo sa tim i tokom leta, jer se očekuje ugradnja još oko 210.000 brojila, do ukupnih 522.000 brojila koliko je predviđeno. Takođe, sa francuskim „Šnajder elektrikom“ radimo na automatizaciji srednjenaponske mreže, projektom vrednim 150 miliona evra, što će omogućiti veću pouzdanost, smanjenje prekida i gubitaka na distributivnoj mreži“, navela je ministarka.

Izmene kolektivnog ugovora potpisali su u ime „Elektrodistribucije Srbije“ v.d. direktora preduzeća, Bojan Atlagić, i predsednik Sindikata radnika „Elektrodistribucije Srbije“ Branko Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari