EPS usvojio nove načine obračuna cene struje za privredu 1Foto: EPS/Danilo Mijatović

Skupština Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije“ usvojila je nove metodologije formiranja cena električne energije za kupce na komercijalnom snabdevanju, saopštio je EPS.

Kako se navodi u saopštenju, cilj novih metodologija je uspostavljanje cena koje „zadovoljavaju jedinstvene potrebe komercijalnih kupaca EPS-a uz održavanje finansijskog integriteta i održivosti poslovanja“.

Novi način formiranja cene za privredu osigurava da cene odražavaju trenutne tržišne uslove, istovremeno obezbeđujući stabilnost i predvidljivost za kupce.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike i predstavnik osnivača i jedini član Skupštine EPS-a, istakla je da je usvajanjem metodologija Srbija ispunila i poslednji strukturni reper Međunarodnog monetarnog fonda za energetiku.

– Nove metodologije sada daju prostor da se prate kretanja na tržištu i to u oba smera, i kod padova, ali i kod skokova cena. Nova metodologija doprineće efikasnijem ugovaranju snabdevanja električnom energijom sa kupcima na otvorenom tržištu u uslovima konkurencije, uzimajući u obzir kriterijume kao što su najniža cena električne energije, rok plaćanja i sigurnost snabdevanja – rekla je Đedović Handanović.

Usvojene su metodologije za obrazovanje fiksne cene i cene sa nivelacijom za potpuno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koja se obavlja po tržišnim principima.

Takođe, usvojena je i metodologija za formiranje cena za snabdevanje krajnjih kupaca po ugovoru sa unapred određenom količinom.

Usvojene su i metodologije za obrazovanje krajnje cene sa dinamičkim tarifiranjem za potpuno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca, kao i metodologija za obrazovanje prodajne cene električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i metodologija za obrazovanje cene za isporučenu električnu energiju od kupca – proizvođača po ugovoru o potpunom snabdevanju sa neto obračunom.

– Fleksibilnost ugovaranja koju donose ove metodologije doprineće i raznovrsnijoj ponudi, koja će za posledicu imati i unapređenje energetske efikasnosti i konkurentnosti srpske privrede, zbog mogućnosti optimizacije troškova električne energije u finalnim proizvodima – naglasila je Đedović Handanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari